Topkokke tager naturlige råvarer med til bords

Sydvestjylland er et skatkammer af kvalitetsråvarer, restauranter og madhåndværkere, der tager udgangspunkt i områdets natur. Kendt madskribent har været på en kulinarisk rundrejse og skildrer den i en ny bog.

Få steder er samspillet mellem natur, fødevareproducenter, råvarer og restauranter så tæt som i Sydvestjylland.
Sidst i november udkommer derfor en kogebog, hvor de dygtigste kokke i området langs Vadehavet og Vesterhavet præsenterer kogekunst baseret på landsdelens udsøgte råvarer med det stærke lokale særpræg.
Den kulinariske rundrejse blandt dygtige avlere, madhåndværkere og restauratører er foretaget af en af Danmarks kendteste madskribenter gennem årtier, Bent Christensen, der udgiver Den danske Spiseguide og har skrevet en række gastronomiske bøger. Han har gennem årene besøgt og anmeldt toprestauranter over det meste af verden, de seneste 10 år sammen med fotografen Claes Bech-Poulsen, der står for de smukke fotos i bogen Naturen til Bords.
- Ligesom Italien og Frankrig har deres vindistrikter, har Danmark sine maddistrikter, og Sønderjylland og Sydvestjylland er Danmarks skatkammer nummer et. Her er egnsretter bevaret bedre, end man ser i det øvrige land, og så har man de fremragende råvarer og specialiteter. Eksempelvis slår kvaliteten af lammene alt, hvad jeg hidtil har smagt, og jeg tror ikke, der findes et sted med en koncentration af så mange producenter af oste af meget høj kvalitet som her, siger Bent Christensen.

En bog til natur- og madelskere

Naturen til Bords-projektet indgår i Vadehavsprojektet, hvis hovedmål er at styrke områdets konkurrenceevne og beskæftigelse ved at udvikle oplevelsesøkonomien og turismen.
Projektkoordinator, turistchef Colin Seymour, Varde Erhvervs- og Turistråd, oplyser, at kogebogen i den første fase vil blive trykt i 3.000 eksemplarer på dansk, tysk og engelsk. Bogen vil være en øjenåbner og appetitvækker til kvalitetsbevidste mad- og naturelskere, så de får lyst til at opleve naturen, opsøge producenter og spise retter tilberedt af lokale råvarer på områdets restauranter og fra egen hånd.
- Med muligheden for at besøge alle led i fødekæden fra natur til restaurant kan gæster få en helhedsoplevelse, som ikke kan opnås ret mange steder i Danmark. Verdens bedste restaurant, Noma, og verdens bedste kok, Rasmus Kofoed, har rettet internationalt fokus på Danmark som et gourmetland. Nogle af råvarerne får hovedstadens toprestauranter fra små lokale producenter i Sydvestjylland, som har et særkende og en historie tilknyttet, siger Colin Seymour.
Destination Sydvestjyllands fem kommuner, Tønder, Fanø, Esbjerg, Varde og Vejen, har årligt 9,7 millioner gæsteovernatninger. Den mest udbredte overnatningsform er områdets 13.430 feriehuse, og gæsterne i disse huse er blandt målgrupperne for bogen Naturen til Bords.

Publiceret 13 October 2011 14:00