(Colourbox).

(Colourbox).

Megafon-måling:

Førstehjælp skal være lovpligtig

Kom på gratis førstehjælpskursus - stadig mange ledige pladser i Køge i slutningen af november og starten af december.

KØGE: En ny Megafon-måling for Dansk Folkehjælp viser, at Danmark stadig halter langt bagefter Norge og Sverige på førstehjælpsområdet, hvor man for længst har gjort førstehjælp obligatorisk eksempelvis i forbindelse med skole og uddannelse.
Målingen viser, at en del danskere fortsat ikke kan yde førstehjælp, at alt for få vedligeholder deres førstehjælpsuddannelse, og at betydeligt flere yngre end ældre danskere over 60 år kan førstehjælp.
Nu lancerer Dansk Folkehjælp kampagnen Førstehjælp på Minuttet og tilbyder 1600 borger et gratis førstehjælpskursus.
Chancerne for at overleve et hjertestop i hjertet af København er markant dårligere, end hvis man befinder sig i hjertet af Oslo. Ny megafon-måling giver intet håb om, at det billede har ændret sig.
Megafon-målingen viser nemlig, at selvom 76 procent af danskerne på et tidspunkt i deres liv har taget et førstehjælpskursus, så har kun 37 procent taget kurset inden for de sidste 5 år, og kun 26 procent har gennemført og vedligeholdt et førstehjælpskursus inden for de 3 år, som førstehjælpsorganisationerne anbefaler.
Hele 81 procent af danskerne mener, at det bør gøres lovpligtigt, at arbejdsgiverne giver deres medarbejdere førstehjælpskurser. Og 81 procent af danskerne ville tage et førstehjælpskursus, hvis de fik muligheden. Det får generalsekretæren i Dansk Folkehjælp, Klaus Nørlem, til at opfordre politikerne til at lovgive på området.
- Målingen indikerer tydeligt, at vejen frem mod at sikre, at flere mennesker overlever et hjertestop i Danmark, bør ske via landets arbejdsgivere. Det synes jeg, at man skal tage alvorligt, for vores erfaringer og den seneste måling viser desværre, at danskerne ellers ikke gennemfører et førstehjælpskursus af frivillighedens vej.
I en tid hvor der bliver længere til sygehuse og skadestuer, har vi anerkendt, at "førstehjælpere" kan betyde forskellen mellem liv og død, siger han.
Sidste år afviklede Dansk Folkehjælp for første gang kampagnen Førstehjælp på Minuttet, som blev en stor succes. Igen i år tilbyder Dansk Folkehjælp de gratis førstehjælpskurser, og kurserne bliver igen afholdt over hele landet for at imødekomme den store efterspørgsel, som er strømmet ind.
Der bliver i alt afholdt 100 kurser over hele landet fra den 19. oktober og frem til den 8. december. Der er plads til 16 deltagere på hvert kursushold, og dermed kan i alt 1600 danskere benytte sig af tilbuddet.
Førstehjælp på Minuttet består af en række 3-timers kurser, hvor deltagerne undervises i livreddende førstehjælp, herunder hjertemassage og kunstigt åndedræt. Det holdes i Køge den 27. oktober samt den 23., 28. og 29. november og den 8. december. Kurserne afholdes på Ellemarksskolen, Gymnasievej 10 i Køge - alle dage kl. 18.30-21.30. Instruktører på kurserne er Peer Kristjansen og Bjarne Kjestrup.
Tilmelding til førstehjælpskurserne skal ske på www.folkehjaelp.dk.
mr

Publiceret 13 October 2011 05:45