Ludvig (Thomas Norgreen) og hans bedste ven Martine (Emma Holst) sammen med Julemanden (Lars Hjortshøj). (Foto: Per Arnesen/TV 2).

Ludvig (Thomas Norgreen) og hans bedste ven Martine (Emma Holst) sammen med Julemanden (Lars Hjortshøj). (Foto: Per Arnesen/TV 2).

Lars Hjortshøj som Julemanden

Uden sammenligning den største opgave jeg har påtaget mig, siger den populære skuespiller forud for torsdag aftens premiere på TV 2-julekalenderen "Ludvig & Julemanden"

JULEHISTORIE: Rollen som julemand er ikke helt uvant for Lars Hjortshøj.
Vi kan glæde os over at møde mange kendte og knap så kendte ansigter i årets familiejulekalender på TV 2, ”Ludvig & Julemanden”. Den 11-årige skole-elev Thomas Norgreen har rollen som Ludvig, mens Lars Hjortshøj, 44-årig stand-up -komiker, skuespiller og tv- og radiovært spiller selveste Julemanden.
Vi interviewede Lars Hjortshøj, mens der endnu var flere måneder til jul, og hvor han og resten af julekalender-holdet var travlt optaget af at skabe årets TV 2-familiejulekalender.
Kan du beskrive, hvordan det er at skulle være i julehumør allerede så tidligt på sæsonen (optagelserne i Nordjylland begyndte allerede i marts!)?
- Julehumøret er ikke svært at finde frem, når man er omgivet af nisser, klejner og Lucia-børn. Heldigvis er vi i Danmark velsignet med et vanvittigt klima, der gjorde, at vi nåede at lave alle udendørs optagelser, inden der kom blade på træerne.
 
Hvordan er Børglum Kloster som kulisse for en julekalender. Det virker umiddelbart som et lidt dystert sted at være i julehumør!
- Børglum Kloster er både inde og ude en ene-stående kulisse, man umuligt kunne have genskabt i et tv-studie. Det er en ren foræring til historien, selvom det bestemt ikke er nemt at producere tv i 500 år gamle rammer. Dystert? Jo, der er i hvert fald spøgelser... Men så siger jeg heller ikke mere!
Har du tidligere ageret julemand?
- Jeg var i flere år jule-mand i mine børns vuggestue og børnehave. Og fik fine anmeldelser. Min hustru mente dog, det var unødvendigt også at underholde forældrene. Med årene udbyggede jeg mit kostume med falske tænder og paryk. Flere børn mente dog, at jeg ikke var tyk nok. Det var første gang og eneste gang, jeg har hørt den kritik. Af frygt for at blive genkendt overlod jeg tjansen til en anden far, der mente, at han også skulle låne mit julemandskostume. Det nægtede jeg. Hvis man skal være julemand, må man have sit eget kostume. Historien optrådte i øvrigt senere i et afsnit af Klovn...
 
Hvad er det sjove ved at spille julemand? Hvori ligger de største udfordringer, og er det - i forhold til hvad du ellers har været med til - en svær rolle?
- Rollen er uden sammenligning den største opgave, jeg har påtaget mig. En julekalender på 24 afsnit svarer til at indspille seks spillefilm. Den største udfordring, udover omfanget, er at spille sammen med børn. Det har jeg aldrig prøvet før. Men Thomas Norgreen, der spiller drengen Ludvig, er et lysende talent. Ham skal I glæde Jer til at se!
Du har sagt, at der er mange som fejlagtigt tror, at julemanden kun arbejder én dag om året. Hvor arbejdsom er han efter din mening og nu også erfaring?
- Ingen har jo heldigvis patent på julemanden. Min udgave er måske ikke den mest arbejdsomme. Men han har hjertet på rette sted, og det fører mange opgaver med sig. At gøre alle børn i verden glade er jo også en rimelig bred jobbeskrivelse...
Tror du selv på julemanden? Og hvordan havde du det med julemanden som barn?
- Nej, der var ingen julemand i mit barndomshjem. Jeg tror, jeg altid har været lidt bange for ham. Ligesom med cirkusklovne...
Hvordan smagte risengrøden dig i forårsvarmen? Og er det i det hele taget en varm omgang at spille julemand?
- Rollen som Robert i Langt Fra Las Vegas lærte mig at ”snyde-spise”. Jeg bryder mig egentlig ikke om risengrød. Jeg vil hellere have en risotto med fris-ke asparges. Julemandskostumet var perfekt i de første kolde forårsmåneder. Men nu! Jeg tap-sveder og har et voldsomt forbrug af kildevand.
 
Hvad er dit eget forhold til julen?
- Jeg har ikke noget særligt forhold til julen. Det skal først fremmest være børnenes fest. Uden børn giver julen ingen mening. For mig er det efterhånden bare en undskyldning for at stå i køkkenet et par dage og forkæle familien med god mad.
pm

Julemandens kone Julie spilles af Camilla Bendix, og julemanden spilles af Lars Hjortshøj (Foto: Per Arnesen/TV 2).

Julemandens kone Julie spilles af Camilla Bendix, og julemanden spilles af Lars Hjortshøj (Foto: Per Arnesen/TV 2).

Lars Hjortshøj som julemanden i TV 2's familiejulekalender ”Ludvig & Julemanden” (Foto: Per Arnesen/TV 2).

Lars Hjortshøj som julemanden i TV 2's familiejulekalender ”Ludvig & Julemanden” (Foto: Per Arnesen/TV 2).

Publiceret 01 December 2011 18:45