Pensions-opsparing bliver dyrere

Regeringen vil sætte loftet for skattefradrag på ratepension ned til 55.000 om året, og selv om man fortsat kan spare op med fradrag på en livrente, så er det i mange tilfælde en dyr løsning, mener ekspert

Af
Helle Christoffersen

Regeringen foreslår i sit finanslovsudspil at sænke skattefradragsloftet for ratepensionen. Det betyder, at man fra 2012 ikke kan få skattefradrag for indbetalinger til ratepension over 55.000 kroner.

I den finansielle sektor er der ikke meget tvivl om, at forslaget bliver vedtaget, så derfor skal mange pensionsopsparere forholde sig til, om forslaget har nogen indflydelse på deres økonomi.
Mange pensionsse
lskaber tilbyder helt automatisk at flytte beløb over 55.000 kroner over på en livrente i stedet for, så man beholder sit skattefradrag. Men her skal man se sig lidt for, mener privatøkonomisk ekspert Kim Valentin, Finanshuset i Fredensborg.

Livrente er dyrere

"Du skal ikke bare hovedløst vælge at indbetale til livrente i stedet for ratepension. Det er et helt andet produkt, og pengene kommer uden for din rækkevidde. Du mister retten til selv at disponere din indkomst på pensionstidspunktet, og du skal faktisk spare mere op end hidtil, fordi omkostningerne ved en livrente i gennemsnit er højere end på ratepension, når man ser på, hvad man får udbetalt," fastslår han.

Problemstillingen vedrører mindst 200.000 lønmodtagere, viser tal fra brancheorganisationen Forsikring & Pension. Så mange indbetalte nemlig mere end 55.000 kroner på deres ratepensioner i 2010. De samlede indbetalinger udgjorde 5,4 mia. kroner.

Få et økonomitjek

Cheføkonom Jens Christian Nielsen hos Danica anbefaler, at man benytter anledningen til at få gennemgået sin økonomi, så den passer til ønskerne og livssituationen.
En livrente udbetales fx ikke til de efterladte som en ratepension gør. Dør man tidligt, er pengene tabt. Man kan så vælge at tilkøbe, at den skal udbetales til arvingerne. I Danica betyder det, at de årlige udbetalinger formindskes med 9 procent.

Carsten Holdum, privatøkonom i PFA, peger på, at opsparingen vil være et både-og, hvor mange sparer størsteparten af pengene op på ratepensionen, hvilket giver mulighed for at prioritere, hvordan man vi have pensionen udbetalt.

Mere besværligt

"Faktum er, at det er blevet mere besværligt og dyrere at spare op til sin pension, og man har fået indskrænket sine muligheder. De, der er berørt at problemstillingen, bør se på deres pension inden årsskiftet," understreger Kim Valentin.

Publiceret 01 December 2011 08:00