Vikingeskibsmuseet skal have en helt ny betonoverflade, og alle vinduerne skal skiftes ud, hvis det skal bevares. (Foto: Erling J.)

Vikingeskibsmuseet skal have en helt ny betonoverflade, og alle vinduerne skal skiftes ud, hvis det skal bevares. (Foto: Erling J.)

Vikingeskibs-museets redning koster 75 mio.

Ny beton kan sikre fremtiden for Vikingeskibsmuseet

Med ny betonoverflade kan Vikingeskibsmuseet i Roskilde undgå den totale forvitring, viser en gennemgribende undersøgelse, der er udført med støtte af Realdania.
- Vi kan redde den meget karakteristiske beton-bygning, der ligger lige ud til fjorden. Arbejdet vil koste omkring 75 mio. kr., fortæller museets direktør Tinna Damgaard-Sørensen.
Bygningerne var en af de første store beton-konstruktioner i Danmark, og dengang havde man ikke så store erfaringer med dette bygge-materiale. Derfor er der brug for en helt ny betonoverflade, hvor jernarmeringer sidder længere ind, for at undgå rust om vinteren.
- Vi har jo også en særlig udfordring i, at der skal være konstant varme indenfor ved skibene, mens der kan være koldt udvendig. Det er jo ikke nødvendigt, f.eks. ved en bro-konstruktion, fortæller, Tinna Damgaard-Sørensen.

Ødelæggende lys

Alle vinduerne skal også skiftes ud. Det nuværende glas slipper nemlig for mange såkaldte UV-stråler igennem, og disse nedbryder det konserverings-stof, som skibsvragene er imprægneret med. Hvis ikke der gøres noget ved det, vil de gamle Skuldelev-skibe, der er grundlaget for hele museet, efterhånden forvitre igen.
- Vi har jo ikke de penge nu, men håber, at forskellige fonde vil bidrage til at bevare denne enestående attraktion, siger Tinna Damgaard-Sørensen.
- Men vanskeligheden kan være, at fondene hellere vil bidrage til at få deres navn nævnt i forbindelse med helt nye projekter, fremfor at bidrage til at bevare noget, der allerede findes.
tk

Publiceret 01 December 2011 13:45