I denne søde juletid kan det godt betale sig at have enten ildslukker eller en balje vand parat. Ifølge forsikringsselskabet Topdanmark er der stor risiko for brande i december.(Ill.: Claus Riis)

I denne søde juletid kan det godt betale sig at have enten ildslukker eller en balje vand parat. Ifølge forsikringsselskabet Topdanmark er der stor risiko for brande i december.(Ill.: Claus Riis)

Danskerne husker at puste julelysene ud

Antallet af julebrande faldt fra 2009 til 2010 efter flere år med en stigning.

JULEHISTORIE : Danskerne er blevet bedre til at forebygge brande i julemåneden. Efter flere år med et stigende antal brande i december viser tal fra Topdanmark, at udviklingen er vendt. Således var antallet af julebrande i 2010 faldet med 10 procent i forhold til 2009.
- Hvert år i december får et stort antal danskere spoleret julehyggen, fordi der går ild i adventskransen, juledekorationen eller juletræet. Kombinationen af levende lys, tørt gran og uopmærksomhed har de seneste år betydet et stigende antal julebrande, siger Johnny Granild fra Topdanmark i Køge.
Antallet af julebrande steg med 5 procent fra 2007 til 2009. Men i 2010 vendte den stigende tendens. Sidste år var antallet af julebrande således som nævnt 10 procent lavere end i 2009.
- Heldigvis tyder tallene på, at vi er blevet bedre til at huske at passe på, og det er meget positivt. Det håber jeg også, at vi vil se i statistikken for december måned i år, siger Johnny Granild.

Julen kan gå op i røg

Antallet af julebrande er dog stadigvæk meget højt, og der er derfor stadig god grund til at være påpasselig i julemåneden.
- Vi ser stadig en tendens til et øget antal brande i de sidste dage op til jul. Et eksempel vi ser hvert år, er familier der kommer hjem om eftermiddagen og tænder levende lys for at sprede julehygge. Derefter går de for eksempel ud i køkkenet og laver mad. Hvis dekorationen er tør eller lyset vælter, breder ilden sig lynhurtigt, inden de når at opdage det. Derfor anbefaler vi stadig på det kraftigste, at man holder øje med de levende lys, siger Johnny Granild.

pm

Vidste du, at

Man kan mindske risikoen for julebrande ved at følge fem gode råd:
Forlad aldrig et rum med levende lys. Undgå at placere juledekorationen i nærheden af brændbart materiale, f.eks. gardiner.
Hav ildslukker eller en balje vand parat, når du har levende lys
Overvej at udskifte dine lys med elektriske lys.
Sæt røgalarmer op i boligen.

Publiceret 12 December 2011 18:45