Juletræet er en brandbombe

Levende lys på juletræet er skyld i brande. Men der er flere ting, du kan gøre for at mindske risikoen for brand i hjemmet. Læs her, hvordan du undgår et juletræ i flammer.

En brandslukker er god at have i nærheden, når du tænder lysene på juletræet. i løbet af kort tid kan juletræet gå i brand, og ilden risikerer hurtigt at sprede sig.
- Det tager kun få sekunder for et tørt træ, før det brænder voldsomt. Går det helt galt, kan varmen fra røgen antænde møbler og gardiner, og så breder ilden sig meget hurtigt, uden at man kan nå at stille meget op, siger Mikael Nørgaard Gam, brandforebyggelsesekspert i Beredskabsstyrelsen til bolius.dk.
Hvis du vil have levende lys på juletræet, er det en god idé at bruge selvslukkende stearinlys. De slukker selv, når de er ved at være brændt ned, og det kan forhindre en brand, hvis du glemmer at puste lysene ud.
Hvor hurtigt, der går ild i et juletræ, afgøres af træets vandindhold. Hvis træet har stået indendørs i flere uger, er det tørt, og så kan træet hurtigt brænde, hvis et af de levende lys vælter. Er træet først taget ind i stuen den 23. december, er vandindholdet stadig så stort, at en brand vil udvikle sig langsommere. Det giver bedre tid til at gribe ind, hvis uheldet skulle være ude.
– En god idé er at vande juletræet dagligt, så det holder sig friskt og bevarer vandindholdet i både grene og nåle. Det reducerer risikoen for brand betragteligt, forklarer Mikael Nørgaard Gam.

Pas på med levende lys

Hvis du vil undgå, at juletræet brænder, er det bedste råd at bruge elektriske lys i stedet for levende lys.
– Jeg vil ikke fraråde brugen af levende lys, for det er jo hyggeligt, men man skal altid være opmærksom, når man har levende lys på juletræet, og aldrig gå fra dem, siger brandchef i Falck, Jørgen Mieritz til bolius.dk.
Elektriske lyskæder er dog ikke helt risikofrie.
– Er der fejl på kæden, det kan fx være et lille brud på plastikken, skal man ikke forsøge at reparere den selv med tape eller lignende. Smid altid en ødelagt kæde ud, medmindre det er en pære, som skal skiftes, og køb i stedet en ny, lyder rådet fra Mads Risgaard Knudsen, teknisk konsulent i Installatørernes Organisation Tekniq til bolius.dk.

Spand og pulverslukker

Vil du være på den helt sikre side, kan du have en spand vand stående klar ved træet, mens de levende lys er tændt. Og du kan også supplere med en pulverslukker.
Hvis dit juletræ går i brand, lyder tommelfingerreglen fra Beredskabsstyrelsen:
- Sluk i det omfang, du selv mener er forsvarligt muligt. Ellers ring til brandvæsnet hurtigst muligt på 112.
Der er ikke tal på, hvor mange juletræsbrande der er i Danmark om året. Men i december 2010 rykkede brandvæsnet ud til næsten 700 brande i private boliger. Det er cirka 50 procent flere end i årets øvrige måneder.
Se her, hvor hurtigt det kan gå: http://www.bolius.dk/xtra/tv-bolius

Sådan forebygger du brand i juletræet


  • Sørg for, at juletræet er friskt og vandet grundigt.

  • Den, der tænder for juletræet, slukker det igen.

  • Gå aldrig fra levende lys, og lad aldrig et barn være alene med et tændt juletræ.

  • Brug helst selvslukkende lys.

  • Hav altid vand i nærheden, både i en forstøverflaske til mindre brande (så du undgår vandpjaskeri i hele stuen) og i 1-2 spande, hvis ilden har fået bedre fat.

  • Anskaf dig en 2 kilo pulverslukker, som placeres ved juletræet.

Publiceret 22 December 2011 11:00