Salgschef Allan Poulsen fra Næsbjerg var fredag rystet over brandens udvikling. Han er faldet til ro, men forstår stadig ikke at der kunne gå så lang tid inden brandvæsnet var fremme.

Salgschef Allan Poulsen fra Næsbjerg var fredag rystet over brandens udvikling. Han er faldet til ro, men forstår stadig ikke at der kunne gå så lang tid inden brandvæsnet var fremme.

Defekt vandhane har en del af skylden

Det var ikke kun på grund af at Falck kom for sent at branden på R. C. Plast for 14 dage siden udviklede sig. R. C. Plast bærer selv en del af skylden.

Af
Kim Schou

Det var en fejl i elsystemet, der for 14 dage siden var skyld i en voldsom brand på RC Plast i Varde.
Undersøgelser har vist, at branden opstod i et hjørne af råvarelageret. Politiets teknikere fandt en fejl i elsystemet. Brandtomten blev derefter frigvet, så grunden kan ryddes og en ny fabrik kan bygges.
- Det burde ikke kunne være rigtigt at det kunne tage mere end en halv time at komme herud. Selv Esbjergs Brandvæsen var hurtigere fremme, fortæller direktør Michael K. Nielsen, direktør på RC Plast, efter branden.
Fra alarmen gik kl. 13.31 tog det nemlig mere end en halv time at nå frem.
- Og da først brandvæsnet var fremme, var det som om, at der ikke var koordinering nok blandt brandfolkene, som heller ikke havde vand nok med, tilføjer han.
Michael Nielsen var selv i Esbjerg for at se til sin syge datter, og han nåede frem før brandvæsnet fra Varde.
Modsat branden i 2009 som kostede 1000 kvadratmeter af lageret hvor brandvæsnet gjorde en god figur, så gik det denne gang ud over 7000 kvadratmeter af RC Plast´s produktions- og lagerhaller. Og hvad der startede som en lille brand, blev til en katastrofe på grund en fejl i alarmeringssystemet.
Det viste sig sidenhen, at brandmændene ikke selv kunne gøre for, at de kom for sent til branden.
En antenne hos Falck i Varde var nemlig næsten blæst ned af taget, og det betød, at brandmændene ikke kunne kaldes op.
Da ledningen ikke helt var knækket, meldte systemet ikke fejl.
Signalet var dog så svagt, at det ikke kunne modtages af brandmændene, oplyste Torben Ruberg, leder af Falcks IT-afdeling til Jv.dk.
Derfor har Falck skullet stå skoleret. Det viser sig dog nu virksomheden også selv bærer en del af skylden.
Der var nemlig en defekt brandhane på virksomhedens grund, og Plan- og byggechef i Varde Kommune, Ivar Sande, oplyser overfor jv.dk at dette medførte kaos.
Virksomheden har dog ifølge jv.dk netop fået foretaget et serviceeftersyn ni dage før branden. Et eftersyn Falck stod bag.

Nyt byggeri

Sagen kort:

Alarmen lød fredag klokken 13.31, men først en halv time senere kom de første brandkøretøjer til stedet. Man fornemmede, at røgen kunne være giftig.
Derfor havde Syd- og Sønderjyllands Politi sat sirenerne i gang i Varde, Tistrup, Næsbjerg og Nordenskov, og folk blev opfordret til at holde sig inden døre.
Politiet oplyste samtidig, at der kunne være eksplosionsfare, og flere veje omkring Varde blev spærret.
Fredag aften kunne politiet oplyse, at branden var under kontrol, men der var stadig en del efterslukningsarbejde, der skulle foretages mandag.
RC Plast er nu i gang med at flytte produktionen til Esbjerg.
- Her har vi lejet en stor lagerhal hos Vestfrost, og der er vi klar til at starte en produktion om en måned, og så kører produktionen i Esbjerg, mens vi venter på, at den nye fabrik bliver opført til næste sommer i Varde, siger Michael K. Nielsen.
De 17 medarbejdere beholder alle deres job.

Publiceret 24 December 2011 10:00