Hver tredje kvinde tjekker aldrig dæktrykket

Er du kvinde, så spørg lige dig selv, hvornår du sidst har tjekket dæktrykket på din bil? Aldrig? Så er du ligesom mange andre kvinder

Hver tredje kvinde er så usikker på, hvordan man tjekker dæktryk, at hun aldrig gør det selv, viser ny YouGov analyse. Et bekymrende stort tal, når man ved, at forkert dæktryk påvirker både bilens køreegenskaber, sikkerhed og brændstoføkonomi Dermed kan de risikere at udsætte sig selv og andre trafikanter for fare, fordi bilens køre-egenskaber forringes ved for lavt dæktryk. Mange glemmer samtidig, at dæktrykket også skal justeres efter, om man kører på sommer- eller vinterdæk. En ny undersøgelse, som analysefirmaet YouGov har lavet for Q8, viser, at kun 56 procent af de danske bilister ved, hvordan de tjekker deres bils dæktryk. 22 procent mener, at de har nogenlunde tjek på, hvordan de skal måle dæktrykket, mens 18 procent er så usikre, at de aldrig gør det eller overlader det til ægtefællen, partneren eller en ven. YouGov’s analyse afslører samtidig, at den især er gal med de kvindelige bilister. 34 procent af dem indrømmer nemlig, at de er så usikre på, hvordan de måler dæktrykket på deres bil, at de aldrig gør det selv. Det tilsvarende tal for mandlige bilister er mere beskedne fire procent.

Korrekt dæktryk er vigtigt

Udenlandske analyser viser, at seks procent af alle motorvejsulykker kan henføres til for lavt dæktryk. Ukorrekt dæktryk går ud over trafiksikkerheden, fordi bilen får dårligere køreegenskaber og længere bremselængder. En farlig situation, der kan blive yderligere forværret, hvis bilen er godt fyldt op med passagerer og bagage. Dertil kommer, at forkert dæktryk går ud over pengepungen, da bilen bruger op til seks procent mere brændstof, hvis dæktrykket er for lavt. Kører man for eksempel 15.000 kilometer om året i en populær mellemklassebil som Golf, kan et korrekt dæktryk spare 50 liter benzin om året – svarende til 125 kg CO².

Publiceret 03 January 2012 12:00