Borgmester Arne Sigtenbjergaard glæder sig til at komme i gang som frikommune.
Arkivfoto: Peter Friis Autzen

Borgmester Arne Sigtenbjergaard glæder sig til at komme i gang som frikommune. Arkivfoto: Peter Friis Autzen

Nu bliver kommunen fri

Indenrigsministeren har godkendt en stribe af Vejles projekter

Af
Peter Friis Autzen

- Jeg glæder mig. Det har jeg gjort længe, siger borgmester Arne Sigtenbjerggaard, der langt om længe har modtaget et brev fra økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager. Hun beskriver en række af de frikommuneprojekter, Vejle gerne vil i gang med.
- Det er dejligt, at vi og vores medarbejdere kan udvikle og nytænke på en lang række områder. Normalt er det jo forbundet med fare for knubs, når man vælger at gå forrest. Men jeg forventer ikke, at vi får nogen knubs af det her, For projekterne er meget velovervejede, siger Arne Sigtenbjerggaard.

Skole

Nogle af Vejles frikommune-planer handler om arbejdsmarkedsområdet. Og en del af planerne er så vidtrækkende, at de førs kan få grønt lys, når ministeriet har udarbejdet en betænkning. Andre igen kræver ligefrem en ny lovgivning.
- Margrethe Vestager har lovet os, at lovgivningen kan vedtages til sommer, hvorefter også de projekter kan komme i gang. Men her og nu handler det blandt andet om skole-området, siger Arne Sigtenbjerggaard, der som tidligere skolelærer har gjort sig en del tanker på netop dét område.
- Vi får mulighed for at lave en hel ny form for hold på skolerne. Eleverne kan samles i hold på tværs af klasser og alder. Det er noget, privatskolerne længe har kunnet gøre. Men nu kan vi også. Det forventer vi os meget af, siger han.

Skoleområdet er omfattet af forsøget, hvor der blandt andet kan dannes hold på tværs af klasser og alder.

Skoleområdet er omfattet af forsøget, hvor der blandt andet kan dannes hold på tværs af klasser og alder.

Nyt men genkendeligt

Mange af frikommune-projekterne vil blive gennemført uden den helt store opmærksomhed i offentligheden.
- Det er klart, at projekterne vil kunne mærkes for de mennesker, der er i direkte berøring med det pågældende område. Men det er ikke sådan, at Vejle Kommune ændrer sig afgørende. Folk vil stadig kunne genkende vores kommune. Men forhåbentlig vil de glæde sig over, at nogle ting bliver lettere at have med at gøre. Det håber jeg, siger Arne Sigtenbjerggaard.
Frikommune-forsøget omfatter ni kommuner og varer i fire år.

Publiceret 04 January 2012 07:00