I dagplejen på Kløvervænget må man gerne blive beskidt.

I dagplejen på Kløvervænget må man gerne blive beskidt.

Peter Plys er røget ud af børneværelset

Det er nye tider hos dagplejen på Kløvervænget 9 i Haderslev. Nu er det naturen, som er i fokus

Af
Peter Rasmussen

Hun har været én af de mere markante kommunale dagplejere, men nu har Majbritt Holzmann valgt at blive sin egen chef. Ikke af utilfredshed med tingenes tilstand, men for at kunne præge sin virksomhed derhen, hvor hun gerne vil. Og det er ud i naturen.
- Det er et helt fantastisk koncept, fortæller Majbritt Holzmann om den uddannelse og godkendelse som hun har fået gennem "De grønne spirer", og ungerne elsker det.
Nu gælder det for alvor om at komme ud i naturen og få skidt under neglene. Man lærer ved at snuse, smage, føle og fornemme, og det er der rig lejlighed til. Hver eneste måned byder på adskillige temaer - altid med maksimal fokus på naturen.
- Ja selv indendøre er dagplejen gået i natur-mode. Nu er Peter Plys og alle de andre vante ting røget ud af børneværelserne, og i stedet er der kommet naturting ind. Ting som børnene kan føle på, røre ved og lære af, fortæller dagplejeren, som har arbejdet med konceptet siden september.

Fra jord til bord - og meget andet

- Vi har for eksempel plukket bær, renset dem og lavet hyldebærsuppe. Vi har kigget på insekter og her til jul lavede vi æbleskiver på bål, fortæller Majbritt Holzmann, som kun har mødt positive reaktioner fra børn og forældre.
- Forældrene bakker mig fuldstændig op, og jeg har da heller ikke nogen ledige pladser før i 2013. De elsker at få trætte men glade unger hjem, som har lært en masse. Selvfølgelig giver det beskidte flyverdragter, men vi her en god plan, som gør, at de kun skal vaskes i weekenderne, siger dagplejeren, der også har fået sat nye standarder for kosten i dagplejen:
- Det er en del af hele konceptet, og det giver børnene en masse viden om sund kost, som de kan tage med hjem til deres familier, siger Majbritt Holzmann.
Der er naturligvis også ting som Majbritt og børnene må sige farvel til, nu hvor de har forladt det kommunale system. Et eksempel er legestuen, som børnene plejer at komme i med jævne mellemrum.
- Her er vi godt i gang med at lave et nyt setup sammen med et par andre dagplejere. Det bliver nok noget med, at der somme tider er naturlegestue, andre gange kokkelegestue og atter andre musiklegestue. Det skal nok blive helt fantastisk siger hun.
Dagplejen Naturbørn - Som den nye private dagpleje hedder - Får sit naturflag i januar måned. Man kan se meget mere om den på www.dagplejen-naturboern.dk

Familien Holzmann glæder sig til nye spændende tider for dagplejen.

Familien Holzmann glæder sig til nye spændende tider for dagplejen.

Publiceret 04 January 2012 06:00