Far og søn elsker lugten i bageriet. Til venstre Frank Back Madsen, til højre Finn Back Madsen. (Foto: Erling J.)

Far og søn elsker lugten i bageriet. Til venstre Frank Back Madsen, til højre Finn Back Madsen. (Foto: Erling J.)

Bakkegårdens bagere:

Dejligt at være bager

Familien Back Madsen har sin egen fortolkning af fag-bevægelse

Der er tale om en helt særlig fag-bevægelse hos familien Back Madsen.
Nemlig bevægelsen af bager-faget gennem gennerationer.

Det hele startede for fire slægtsled siden på Nørrebro. To generationer af familien bedrev deres håndværk derinde.
Men Finn Back Madsen brød med 'Stenbroen' for i stedet at bage i Roskilde.

Det er nu 25 år siden, at han og hustruen Vita købte og overtog Bakkegårdens Bageri.
Deres søn Frank var med ombord fra første færd, og på den måde var der taget tidligt tilløb til det generationsskifte, som nu så småt nærmer sig.

- Den præcise dato har jeg ikke lagt mig fast på. Men en gang til foråret stopper jeg, fortæller Finn Back Madsen.

Elsker faget

Gennem alle sine 50 år i faget har han elsket at være bager.
Hverken weekendarbejde eller forskudte arbejdstider har pillet glasuren af arbejdsglæden.
- Men jeg kan mærke, at de gamle ben er lidt langsomme om at komme op i tempo om morgenen. De bliver også hurtigere trætte end før, forklarer han.
Lige så frisk på lugten i bageriet er Frank Back Madsen, som altså kommer op på toppen af kransekagen ved faderens overgang til senior-rækkerne.
- Det er nærmest noget, jeg slet ikke har behøvet at tænke over. Jeg har aldrig set mig selv som andet end bager, siger han til Roskilde Avis.
Natarbejde hindrer ham ikke i at have et liv med både familie og sejlsport på konkurrenceplan som fritidsfornøjelse.

Natarbejde stopper ikke alt

- Jeg har da fået børn, og det samme gælder både min far, farfar og oldefar.
- Altså er det ikke hver nat, man som bager er på arbejde, siger han med et grin så smørret som et smurt rundstykke.
I løbet af de 25 år med familieforetagenet på Køgevej har op mod 10 bagerier lukket og slukket rundt om i Roskilde.
Muligheden for brødkøb på tankstationer og i supermarkeder presser håndværks-bagerne.
- Det er jo blevet svære tider. Nøgleordene er tilpasning og udvikling, siger far og søn i enighed.
De har forlængst fundet ud af at gamle travere som sigtebrød, formbrød og andet fra 'den hvide race' ikke holder hos kunderne.
- Vi laver så meget nyt og spændende med ristede kerner og langtidshævede brød.
- Vi sælger hver dag mange stykker smørrebrød og sandwich. Vi har tilpasset vores sortiment til nutidens kunder.
- Gør man ikke det, er man hurtig færdig.

Konditorkager er sagen

Også konditor-delen er vokset i trit med markeds-udviklingen.
Således har Bakkegården-bagerne 4 faglærte konditorer i deres brød.
- Vi mener selv, at vi er rigtig gode til festkager.
- Det vil sige særligt designede lagkager til fødselsdage, jubilæer og bryllupper og så videre. Heldigvis synes vores dygtige konditorer, at det er spændende at få lov at udfolde sig kreativt.
En af konditorne er Franks søster, Gitte Bach Sørensen.
Bach-navnet med den ændrede stavebåde i forhold til sit fødenavn har hun sjovt nok giftet sig til.
Ikke al hendes arbejdstid 'går i kage', da hun også varetager opgaven som personaleansvarlig for de i alt 32 ansatte.
jep

Publiceret 04 January 2012 00:15