Det ser måske farligt ud, men hele springsalen er nærmest ”polstret” med madrasser og skumgummi – og børnene elsker det!!

Det ser måske farligt ud, men hele springsalen er nærmest ”polstret” med madrasser og skumgummi – og børnene elsker det!!

Aktiv fritid i ny idrætsfritidsordning

IFO Junior havde opstart 1. januar og er et nyt aktivt eftermiddagstilbud med fokus på idræt, leg og bevægelse for børn fra 4. til 6. klassetrin. Din Avis har besøgt den nystartede IFO Junior og mødt en masse aktive børn

Af
dinavis@dinavis.dk

IFO Randers så dagens lys i 2001 som et aktivt fritidstilbud til 40 børn fra 0. til 3. klasse. De 40 pladser blev hurtigt fyldt op, og selvom der i dag er plads til 60 børn, har man i mange år haft en lang venteliste.
Erfaringerne herfra tog ledelsen som et udtryk for, at der var et reelt behov for et fritidstilbud med hovedvægt på idræt, leg og bevægelse, og man havde den opfattelse, at det var vigtigt at fortsætte arbejdet efter 3. klasse med at give børn gode, sunde og aktive fritidsvaner. Etableringen af IFO Junior var derfor en naturlig opfølgning af IFO'ens arbejde.
IFO Junior er beliggende samme sted som IFO'en i Dronningborg Idrætscenter i ideelle omgivelserne med både græs- og grusbaner, skov, vandløb, bålplads og meget mere.
IFO Junior har i modsætning til IFO kun åbent tirsdag, onsdag og torsdag fra klokken 12 til 17.

Liv og glade dage

Ved Din Avis´ ankomst til Dronningborg Idrætscenter er der helt stille, da børnene ikke er mødt endnu. Men efter ganske kort tid fyldes gangene med larm og latter og glade børn, der tydeligvis ikke kan vente med at komme i gang med dagens aktiviteter. Her er både IFO og IFO Junior børn i én stor sammenblanding, men på trods af de mange børn er der ingen uro og tumult – alle børnene ved tilsyneladende lige præcis, hvor de skal være. Fordelen her i forhold til en almindelig SFO eller Klub er, at der er meget mere plads til de mange børn, og derfor virker det ikke nær så uoverskueligt og overvældende som at gå ind i en almindelig SFO lige efter skoletid.
Da Din Avis møder børnene fra IFO Junior er de i springsalen. Et rum fyldt med madrasser, trampoliner og reb til at svinge sig i – ethvert barns drøm. I springsalen er der liv og glade dage. Her er alle muligheder for at bygge forhindringsbaner og brænde en masse krudt af efter en lang skoledag. 
Der er pr. 1. januar indskrevet 23 børn i IFO Junior, og der er plads til flere børn. Leder af både IFO og IFO Junior, Carlo Regnarsson Mains, er ikke i tvivl om, at de sidste børn nok skal komme til i løbet af ganske kort tid.
Af de 23 indskrevne børn er der kun én pige, hvorimod der i IFO'en faktisk er en overvægt af piger.
”Vi håber selvfølgelig, at der kommer nogle flere piger i IFO Junior”, siger Carlo Mains og fortsætter:
”Det er ikke fordi, piger er mindre aktive end drenge. Vi har også kontaktet nogle af de piger, der tidligere har gået i IFO for at høre, om det ikke kunne have interesse for dem at starte i IFO Junior, men ofte har piger nogle andre aktiviteter efter skoletid, som for eksempel gymnastik og dans. Dette tager meget af deres tid, og derfor har de ikke samme behov for at komme her, som drengene har”. 
”Derudover er det også meget socialt betinget med piger. Hvis de ikke lige kan få deres veninde med til at gå i IFO Junior, så vil de heller ikke selv”, tilføjer han.

Planlægning i fællesskab

I IFO Junior vil børnene blive introduceret til mange forskellige idrætsdiscipliner, blandt andet boldspil, dans, vandaktiviteter, gymnastik, bevægelseslege og spil.
”Vi planlægger så vidt muligt aktiviteterne i fællesskab, så der bliver nogle forskellige aktiviteter, som alle har lyst til. Det styrker fællesskabet i gruppen og stimulerer motivation, initiativ og ansvarlighed”, fortæller Carlo Mains.
I praksis foregår det således, at børnene kommer med idéer og forslag til aktiviteter, og hvis der udvises opbakning hertil, vil disse blive efterkommet.
Én af målsætningerne i IFO Junior er, at børnene stifter bekendtskab med idrættens regler og normer, at man lærer om fællesskab, at tilpasse sig andre, være fair og være en god ven.

Lokalet til låns

Basislokalet til IFO Junior børnene, hvor man for eksempel spiser og holder møde, har man lånt af Move Randers og DB Håndbold, så lige nu bærer lokalerne ikke præg af at være en SFO/Klub.
Dette er i modsætning til IFO børnenes basislokale, som ligner en hvilken som helst anden SFO med de ting, der hertil hører, som for eksempel tegne- og malegrej, spil, legetøj og selvfølgelig et hyggerum og et klæde-ud-rum.
Man håber dog på snart at kunne indrette lokalet til IFO Junior med flere reoler og skuffer.
Børnene i IFO og IFO Junior har ikke lokaler ved siden af hinanden - de holdes adskilt og deltager heller ikke i de samme aktiviteter. Personalet er meget bevidst om at dele de to grupper skarpt op, så de mindste får plads og er trygge.
De voksne i IFO Junior vil hovedsagelig blive pædagog og leder Carlo Mains og Flemming Jensen, som er instruktør og træner i RgF, og derudover er der mulighed for at trække på pædagogerne i IFO, som lige nu består af to pædagoger, en pædagogmedhjælper og nogle studerende.

IFO CUP 19. januar

Personalet i IFO og IFO Junior arrangerer også større arrangementer for og med børnene. Torsdag 19. januar er der IFO CUP i Høvdingebold. IFO CUP er et børnestævne for alle SFO´er og er egentlig fire stævner i sportsgrenene høvdingebold, håndbold, hockey og fodbold, hvoraf det første stævne altså er 19. januar. Man håber på stor tilslutning og mange tilmeldte hold, så børnene kan få en masse sjove dyster i løbet af dagen.

Publiceret 11 January 2012 10:37