Nye kandidatuddannelser i Kina giver studerende med hang til udfordringer helt nye muligheder. Fotos: Lars Krause/AU

Nye kandidatuddannelser i Kina giver studerende med hang til udfordringer helt nye muligheder. Fotos: Lars Krause/AU

Nye muligheder i Kina

Nye kandidatuddannelser i Kina får det blå stempel

Af
Claus Krogh

Bachelorstuderende med udlængsel kan godt begynde at pakke rygsækken. SDC, Sino-Danish Center for Education and Research, de danske universiteters fælles center i Kina, har netop fået godkendt fire helt nye kandidatuddannelser af ACE Danmark, akkrediteringsinstitutionen for nye universitetsuddannelser. SDC er blevet til i samarbejde med et af de førende, kinesiske universiteter, Graduate University of Chinese Academy of Sciences (GUCAS) i Beijing.

De nye kandidatstudier foregår på GUCAS? campus i Beijing, og det er planen, at uddannelserne får sin egen bygning på en nycampus nord for Beijing i 2013. Uddannelserne er specielle, dels fordi de ikke udbydes herhjemme, dels fordi man efter uddannelsen opnår en dobbeltgrad, dvs. et eksamensbevis fra både et dansk og et kinesisk universitet.

Internationalt miljø

Alle med en relevant bachelorgrad kan søge om optagelse på uddannelserne, der er gratis og SU-berettigede. De første danske studerende skal starte på kandidatuddannelserne i Kina til september næste år. Al undervisning foregår på engelsk, og der er både danske og kinesiske studerende på alle uddannelserne. Kandidatgraderne er blevet til i samarbejde med danske virksomheder med aktiviteter i Kina.

Virksomhederne står også klar med praktikpladser til de studerende, da tredje semester på alle uddannelserne består af et praktikophold. Den integrerede praktik giver de studerende en unik chance for at få fodfæste hos toneangivende danske firmaer og dermed kickstarte karrieren, allerede inden eksamensbeviset er i hus.

Internationalt forskermiljø i verdensklasse venter de nye studerende i Beijing.

Internationalt forskermiljø i verdensklasse venter de nye studerende i Beijing.

Nemt at rykke teltpælene

Mange studerende oplever bureaukrati og praktiske besværligheder, når drømmen om et udlandsophold skal realiseres. Det har man forsøgt at imødegå ved de nye uddannelser i Kina. SDC?s sekretariat i Danmark hjælper med alt fra visumansøgning til boligjagt i Kina, og vil også sørge for sociale aktiviteter efter undervisningen, lige som kinesisk sprogkursus vil blive tilbudt. Uddannelserne er specielt relevante for studerende med en naturvidenskabelig eller samfundsfaglig bachelorgrad i rygsækken.

"Ambitionerne er tårnhøje, så uddannelserne på SDC er sammensat af danske og kinesiske topforskere og undervisere. Derfor er vi naturligvis rigtigt glade for, at uddannelserne nu officielt er godkendt i Danmark." Siger Hans Gregersen, direktør for SDC.
Peter Engelund Holm, professor på KU Life og faglig tovholder på den nye kandidatuddannelse indenfor vand og miljø siger:
"Den nye uddannelse i vand og miljø er enestående både i international og dansk sammenhæng, hvor KU, AU, SDU og DTU samarbejder om uddannelsen. De studerende får mulighed for at uddanne sig til at arbejde med de helt store og vigtigste globale udfordringer indenfor vand og miljø."

De nye uddannelser, som fører til både en dansk og en kinesisk kandidatgrad, er:
Innovation management, der udbydes i samarbejde med Aalborg Universitet
Water & environment, der udbydes i samarbejde med Københavns Universitet
Neuroscience & neuroimaging, der udbydes i samarbejde med Aarhus Universitet og
Public Management & social development, der udbydes i samarbejde med Copenhagen Business School

Publiceret 11 January 2012 09:00