Venskabsby dropper Sønderborg

Sønderborg er ikke en god nok ven, mener svensk venskabsby. Kleinschmidt afviser

Af
Mikkel Hansen

Venskabet mellem Sønderborg og den svenske by Sigtuna er slut.
De to kommuner har gennem flere år været venskabsbyer, men Sigtuna mener tilsyneladende ikke, at Sønderborg er en god nok ven, og derfor har kommunen nu indstillet samarbejdet.
Den svenske by har sendt et brev til Sønderborg Kommune, hvor Gun Eriksson fra Sigtunas venskabsbykomite redegør for beslutningen.
- Venskabsbykomiteen har skrevet til Sønderborg flere gange de seneste år for at høre om, der fortsat er interesse for samarbejdet. Vi har dog ikke fået noget svar og kan ikke tolke det anderledes, end at I ønsker at afslutte relationen, skriver Gun Eriksson, der oplyser, at Sigtuna nu betragter samarbejdet som afsluttet.
Sønderborgs kulturudvalgsformand Stephan Kleinschmidt mener ikke, at Sønderborg har svigtet sin svenske ven.
- Der skal to til at skabe et gensidigt initiativrigt samarbejde. Men jeg ser ikke dette som et stop for vores samarbejde. Jeg er sikker på, at vi også fremover vil have relationer med Sigtuna, f.eks. i forbindelse med Kulturby 2017, siger Stephan Kleinschmidt, der selv besøgte venskabsbyen for halvandet år siden.
Sønderborg har lagt en strategi, der går fra de traditionelle venskabsbyer og i stedet satser på kortere og projektorienterede samarbejder med byer i andre lande.
- Og det er helt naturligt, at Sigtuna også evaluerer deres samarbejdsaftaler og vælger noget fra. Det er helt udramatisk.
Sigtuna Kommune har cirka 41.000 indbyggere. Kommunen ligger tæt ved Stockholm og er hjemsted for Sveriges største lufthavn, Arlanda.

Publiceret 11 January 2012 07:30