Vagn Andersen fra Varde får tjekket sin sundhedstilstand.

Vagn Andersen fra Varde får tjekket sin sundhedstilstand.

Elever skal ikke kun være dygtige men også sunde

Ambitionerne på EUC Vest i Esbjerg er høje, ikke kun når det gælder elevernes faglige kvalifikationer, men også når det gælder deres sundhed. Men eleverne står ikke alene. Studievejleder Vagn Andersen fra Varde og hans kolleger er også med på vognen.

Af
Kim Schou

Studievejleder Vagn Andersen fra Varde plejer som medarbejder på EUC Vest i Esbjerg ikke at være til eksamen. Han fik imidlertid også testet sin sundhed på lige fod omkring 2000 elever fra Teknisk Skole, Teknisk Gymnasium, da kantinen på EUC Vest i Esbjerg var omdannet til et sundhedscenter. Vagn Andersen fik målt sit blodsukker og fik karakteren superflot. Det havde han nu nok en ganske god anelse om i forvejen, for han er topmotiveret efter flere års ”ægteskab” med KRAM. Det er Sundhedsministeriets kampagne for Kost, Rygning, Alkohol og Motion, som er en integreret del af sundhedsprofilen på EUC Vest. Det kræver nemlig en målrettet indsats også at have sundhed på skoleskemaet. Tilbuddet om et sundhedstjek var der rigtig mange, der tog imod. Der gik ikke mange minutter, før der var lange køer for at få tjekket lungefunktion, blodtryk, kolesterol og blodsukker. Desuden var der mange smagsprøver og gode råd om, hvad menuen skal stå på, hvis den skal være både sund og velsmagende.

Motion er vigtigt

Umiddelbart skulle man ikke mene, at en ting som blodtryk er et problem for unge mennesker, men helt så gunstig er virkeligheden ikke altid. Det måtte blandt andre Simon Laugesen sande. Trods sine kun 18 år viste en tur i blodtryksmåleren, at trykket er lidt over normalt. - Jeg spiser ellers sund mad, men motionen glipper vist lidt, hvis jeg skal være helt ærlig. Jeg må hellere se at komme i gang med lidt mere løbetræning, mente den 18-årige tømrerlærling. Måling af lungefunktion var en af de stande, der også lynhurtigt fik en lang kø. Alle skulle prøve, hvor gode de var til at puste i apparatet. En af dem var 18-årige Henrik Klemmensen fra Tjæreborg – ikke fordi han tvivlede på sin lungefunktion, men fordi han ville have målt, hvor god den er. - Jeg er idrætsmand, og jeg skal have lungerne tjekket, fordi jeg konkurrerer lidt med en kammerat. Muligvis skulle han også over i den anden ende af udstillingsområdet og se lidt på maden. EUC Vest’ kantine har en aktiv sundhedspolitik som indebærer, at alle kan se, om det de køber er sundt eller usundt. Kantinen havde i dagens anledning arrangeret et bord med forskellige traditionelle, usunde madretter, så eleverne kunne sammenligne energiindtag og forbrænding i henholdsvis sund mad og usund mad De mange boder og stande var bemandet af studerende fra UC Syddanmark Ernæring og Sundhed samt Bioanalytiker. Endvidere var UC Syddanmarks studerende ude i klasserne hos samtlige 1. G’ere på Teknisk Gymnasium for at fortælle om værdierne indenfor KRAM.

Publiceret 14 January 2012 14:00