Steen Skallebæk foran det store, spritnye bageri på Vejlevej mindre end et døgn før åbningen tirsdag kl. 6.

Steen Skallebæk foran det store, spritnye bageri på Vejlevej mindre end et døgn før åbningen tirsdag kl. 6.

Klar, parat, bag!

Steen Skallebæk og Lagkagehuset på Vejlevej står på spring med nyt stort bageri og drive in

Af
Peter Friis Autzen

Det vrimler med håndværkere.
Steen Skallebæk betragter den myretyre af et bageri, han er ved at gøre klar til åbning på Vejlevej lige overfor McDonalds. Der er 22 timer til den første kunde skal erhverve sig bagværk fra Fredericias nyeste og største bageri.
Øjensynligt er intet klar endnu. Men chefen kan med ro i stemmen slå fast, at alt kører efter planen.
- Intet kan forhindre os i at åbne til tiden, siger han.
Lagkagehuset åbnede sidste år syv bagerier, så Steen Skallebæk ved af erfaring, hvor meget man når på det sidste døgn. Og han er ikke urolig.

Bager og erhvervsmand

Det store bageri får en medarbejderstab på 30-35 fuldtidsstillinger, fordelt over 45-50 mennesker.
- Alle er fagfolk. Vores bagere og konditorer er uddannet, og vores ekspedienter er trænet, så de kan svare på kundernes spørgsmål. I øvrigt kan kunder næsten altid få en bager i tale, hvis de har et særligt ønske eller en kommentar, siger Steen Skallebæk.
Hans næse er stoppet. Han har mel-allergi, hvilket i gamle dage ville være et stort problem for en bager. Men Lagkagehusets indretning er skabt, så mængden af flyvende mel i luften minimeres. Og så kan det godt fungere at kombinere bager-tilværelsen og allergien.
Og dét er godt, for han vil også selv være at finde i bageriet.
- Jeg er både bager og erhvervsmand. Men jeg er mest bager. Og jeg vil være her i bageriet i nat for at bage. I det hele taget vil jeg være her den første måneds tid. Det glæder jeg mig til, siger han.
Steen Skallebæk er stolt af sit fag. Og han går op i, at hvert brød er godt.
- Ingen bager kan konkurrere med folks hjemmebag, som jo altid er nummer ét. Men jeg håber, at vi kan blive nummer to. Og vi følger altid op på det, hvis et brød ikke er godt nok. Vi er ikke fejlfri. Så sent som i weekenden kasserede jeg nogle rundstykker, som ikke var helt optimale. Alle begår fejl. Kunsten er at lære af dem i stedet for at gentage dem. Dén holdning er med til at give os succes, siger Steen Skallebæk om Lagkagehusets mange butikker og bagerier.
Lagkagehuset har sit navn fra koncernens første bageri, der ligger i en københavnsk bygning, der ligner en lagkage.

Ovnene er synlige fra butikslokalet. Her er Steen Skallebæk gået helt ind i det snart utilnærmeligt varme indre af en ovn.

Ovnene er synlige fra butikslokalet. Her er Steen Skallebæk gået helt ind i det snart utilnærmeligt varme indre af en ovn.

Markedsandele

Lagekagehusets nye bageri og butik er på 1.500 kvadratmeter. Investeringen er meget stor, så der skal sælges rigtig mange brød.
Derfor følger andre bagere projektet med en vis nervøsitet. De frygter at miste deres markedsandel.
- Det kan jeg godt forstå. Men i Haderslev har vi opbygget vores succes, uden at det har ført til lukning af mere end én anden bager. Og ham har vi ansat som bagermester her i huset, siger Steen Skallebæk og forklarer.
- I dag køber danskerne kun 15-20 procent af deres brød ved bageren. Resten er industribrød fra supermarkedet. Men ved at sætte brød på dagsordenen håber vi, at folk får en anden holdning til brød. Så vil de handle mere af deres brød ved bageren. Og så kan vi alle være her.
Han har sommerfugle i maven.
- Jeg vil meget gerne, at det her kommer godt fra start. For mig er det jo næsten som at komme hjem, siger han med henvisning til, at han i sin tid blev udlært i Fredericia.
Men bageren er ikke bange for, at han har slået for stort brød op.
- Det bliver godt, siger han.

På førstesalen står en samling siloer med forskellige typer mel. Herfra blæses melet af sted gennem rør til bageriet. Problemer med leveringen af siloerne var med til at udskyde den oprindeligt planlagte åbning mellem jul og nytår.

På førstesalen står en samling siloer med forskellige typer mel. Herfra blæses melet af sted gennem rør til bageriet. Problemer med leveringen af siloerne var med til at udskyde den oprindeligt planlagte åbning mellem jul og nytår.

Publiceret 16 January 2012 11:00