Finn Pedersen ses her som nr. 2 fra højre, da Roskilde Roklub sidste år blev årets klub i byen. På billedet ses desuden formanden for Nordeas bankråd Jan Morbech, klubbens daværende formand Bent Jørgensen og det unge talent, Bastian Secher. (Foto: Erling J.)

Finn Pedersen ses her som nr. 2 fra højre, da Roskilde Roklub sidste år blev årets klub i byen. På billedet ses desuden formanden for Nordeas bankråd Jan Morbech, klubbens daværende formand Bent Jørgensen og det unge talent, Bastian Secher. (Foto: Erling J.)

Mindeord fra roklubbens formand:

En stor idrætsstjerne er gået bort

Det var med stor sorg og beklagelse, at vi i Roskilde Roklub lørdag den 14. januar 2012 fik oplysningen om, at klubbens æresmedlem og tidligere formand Finn Pedersen tidligere på dagen var sovet stille ind i en alder af 86 år.

Finn skrev sig med sin OL guldmedalje i toer i styrmand ved OL i London i 1948 ind i idrættens historiebøger sammen med sine 2 klubkammerater Tage Henriksen og Carl-Ebbe Andersen. Denne OL guld medalje var med til at sætte både Danmark og Roskilde og bedst af alt Roskilde Roklub på landkortet.

Det var kæmpe stort og det har det været lige siden, idet denne medalje fortsat er den der giver os alle i den lokale roning troen på at det kan lade sig gøre igen.

Finn er mange gange citeret for, at Roskilde Roklub efter han mening er stedet hvor ”drenge bliver til mænd – og mænd bliver til vindere” og den holder også her så mange år efter, hvor Roskilde Roklub igen stiller med 2 roere til OL i London – denne gang så i 2012 og denne gang i letvægtsfireren. Kedeligt at Finn ikke nåede at opleve dette.

Han blev meldt ind i Roskilde Roklub helt tilbage i 1939, og udover at han havde en fortræffelig karriere som top atlet og idrætsmand med mange nationale og internationale titler og sejre, så var Finn også manden, der med sine dybe rødder i dansk roning trådte til og gav en hånd med i bestyrelsesarbejdet med en årrække som formand.

Han har med sin indsats både på ro banerne og hjemme i klubben været stærkt medvirkende til, at Roskilde Roklub fortsat i dag står som en af Danmarks førende på mange punkter. Finn har med sin vundne OL guldmedalje og det store arbejde han efterfølgende har gjort for klubbens fortsatte fremdrift, klart været medvirkende til, at Roskilde Roklub i dag fremstår som er en moderne idrætsforening med stolte rødder og traditioner.

Finn blev i 1984 som stor tak for sin indsats for Roskilde Roklub udnævnt til æresmedlem af klubben.
Indtil for få uger siden kom han hver eneste mandag i roklubbens lokaler, hvor han sammen med ro kammerater i alle aldre hyggede sig og udvekslede synspunkter om livets gang i Roskilde Roklub og verden generelt.

Finn var typen der kunne holde 'løgn-historierne' på det seriøse plan, i særdeleshed når det kom til fortidens liv i ro verdenen, hvor Finn var den der havde erfaringen og havde oplevet det hele. Selv de mest påståelige kom til kort når Finn bragte fakta på bordet.

Beredvilligt stillede han op, når der var bud efter ham, f.eks. for et år siden, hvor Roskilde Roklub fejrede, at man igen var blevet Årets Idrætsklub i Roskilde.

Tankerne går til familien og ikke mindst til hustruen Jytte og Finn.s 3 døtre, som alle i årenes løb har haft deres gang, aktivitet og engagement i Roskilde Roklub.

Roskilde Roklub har mistet sin allerstørste stjerne, men må en sådan altid lys over ham.
Æret være hans minde
Ove Pedersen,
formand i Roskilde Roklub

Publiceret 16 January 2012 09:00