Nekrolog:

Guld-Finn var en kæmpe

Finn Pedersen (født 30. juni 1925 i Roskilde), der for Roskilde Roklub og Danmark deltog i to olympiske lege og vandt guld i London 1948 i toer med styrmand sammen med Tage Henriksen og styrmanden Carl-Ebbe Andersen er død,
Han blev 86 år gammel.

Finn var ekceptionelt intresseret i Roskilde Roklub, hvor han var formand i en årrække og siden blev æresmedlem.
Han kendte Roskildes ældste idrætsforening på havnen som stedet, hvor ³drenge bliver til mænd og mænd til vindere². Hvis man altså har indstillingen og talentet. Hvis man ville.

Den 86-årige ro-legende fra Roskilde holdt meget af klubben som et hyggeligt sted, hvor det var rart at komme, også når man ikke kandidere til sæsonens titler. Finn kom i roklubben helt til det sidste.

- Jeg tror, der er et stærkere sammenhold i en provins-klub som vores. Det er derfor, jeg stadig kommer hver uge, sagde Finn til Roskilde Avis, da klubben i 2011 for anden gang blev udnævnt til årets idrætsforening.

Finn Pedersen roede blev flere gange dansk mester. De to første DM tog han i 1947 og 1948 sammen med sine klubkammerater, Tage Henriksen og Carl-Ebbe Andersen, og på det grundlag blev båden udtaget til OL i London.
Her blev de i indledende heat kun nummer to og måtte i opsamlingsheat, som som blev vundet sikkert.

I semifinalen mod den franske båd vandt Finn Pedersen og kammeraterne i et tæt opløb, og i finalen mod Italien og Ungarn blev det en overlegen sejr til danskerne.
Den præstation har markedsført Roskilde i sporten lige siden og har vært med til at fastholde vores roklub som en af landets førende i alle år.

Finn vandt også DM i 1950 i toer med styrmand. På det tidspunkt var Henriksen udskiftet med Kai Suhr.
Senere gik han over til toer uden styrmand sammen med klubkammeraten og vennen Kjeld Østrøm. Parret vandt DM i 1952, 1953, 1954 og 1956 og kom til OL i 1956 i Melbourne.
Her opnåede Finn Pedersen og Kjeld Østrøm en andenplads i det indledende heat, men i semifinalen blev det en sidsteplads.

Med Finn faldt en kæmpe, der for altid har præget rosporten i Roskilde og Danmark.
Vi er mange, der sender ham taknemmelige hilsener og tanker til familien. Æret være hans minde.

Allan Ohms advokat(H),
tidl formand for Roskilde Roklub

Publiceret 16 January 2012 09:00