Else er "Bedste Ven"

Børn står på venteliste, og derfor er der brug for flere frivillige og ressourcestærke voksne i Fredericia

Af
Lars Saugbjerg

Et venskab kan opstå på mange måder. Fx gennem Projekt Bedste Ven. Sådan begyndte venskabet mellem Else Bang og 10-årige Chris Kring, der begge bor i Erritsø.
Projekt Bedste Ven har kørt i godt to år. Projektet går kort fortalt ud på at etablere venskaber voksne og børn imellem. De voksne venner er over 60 år.
- Jeg har kendt Chris siden sommerferien sidste år, fortæller Else - og sender et blik til Chris, der napper en småkage fra skålen på stuebordet.
- Så er julekagerne udryddet, siger hun og rækker armen ud, nusser ham lidt i håret - på den måde som bedsteforældre nu gør. Else er reservebedste. Det samme er hendes mand Palle.
- Det er sjovt at have dem som venner. Vi spiller en masse spil, og de har tid til at lege, lyder det fra Chris, der tydeligvis er husvant - han rejser sig, og finder selv et spil kort frem.

Kyllingegryde

Netop tiden er afgørende. Else har tid til Chris.
- Han kommer på besøg hver onsdag. Vi spiller, laver lektier og mad, går ture og tager på udflugter. Vi tager os god tid til ham, for tid er lig med nærvær, og det har vi alle brug for, siger Else Bang.
- Jeg er altid med til at lave mad, indskyder Chris.
- Og jeg ved, hvad vi skal have næste onsdag. En kyllingegryde, som jeg har prøvet at lave i hjemkundskab. Jeg tager opskriften med, og laver den sammen med Palle...
- Ja, det er dejligt med et par mænd i huset, som kan lave mad, smiler Else.

Chris besøger Else hver onsdag - og hjælper i øvrigt altid hendes mand Palle med at lave mad.

Chris besøger Else hver onsdag - og hjælper i øvrigt altid hendes mand Palle med at lave mad.

Overskud

Som bedste ven oplever du barnets glæde og modtager inspiration og energi. Det giver et særligt indhold i livet - et venskab.
- Vi får nogle gode, kærlige oplevelser, som giver os overskud, konstaterer Else Bang.
Hun har næsten altid haft frivilligt arbejde, blandt andet som spejderleder i 15 år. Hun har arbejdet i børnehave og i et aktivitetscenter i Vejle i 22 år.
- Jeg har altid været glad for at have mennesker omkring mig, så da jeg stoppede med at arbejde, opstod der et hul - et slags tomrum. Igennem noget frivilligt arbejde for Kræftens Bekæmpelse hørte jeg om Projekt Bedste Ven - og nu er jeg så ven med Chris. Han er bare en sød fyr...

Børn på venteliste

I Region Syd er antallet af venskaber nu oppe på 27. I Fredericia er der i projektets levetid etableret fem venskaber, og tre-fire venskaber forventes etableret i nærmeste fremtid.
Men der er stadig mange børn på venteliste i Fredericia. 10 drenge i alderen 8-15 år og to piger på 9 og 14 år.
- Der er et stort behov for flere frivillige og ressourcestærke voksne, som har lyst og interesse i at knytte venskaber med et barn/ung, der har et spinkelt voksent netværk, siger projektleder Andrea Planitzer fra Projekt Bedste Ven, Region Syd.
Børnenes behov er vidt forskellige og der kan derfor godt gå lang tid, inden det rigtige match er fundet. Der kræves ikke noget specielt for at blive Bedste Ven - ingen kan dog spadsere direkte ind fra gaden.
- Man skal blandt andet igennem et godkendelsesforløb, hvor der skal indhentes børne- og straffeattest. Der er også et obligatorisk kursus, et kort introduktionsforløb.
Bedste Venner er ikke en del af et ?behandlersystem?, de er som venner er - en støtte. Ikke et nyt familiemedlem, men en ny voksen i barnets sociale netværk.
Interesserede kan kontakte Andrea Planitzer på tlf. 2121 6558. Tjek også www.bedsteven.com.

Publiceret 17 January 2012 07:00