De Gyldne Løver - med Carsten Holst på guitar - tager en sidste æresrunde og trækker så stikket ud efter 45 år på landevejene. Foto: gyldneloever.dk

De Gyldne Løver - med Carsten Holst på guitar - tager en sidste æresrunde og trækker så stikket ud efter 45 år på landevejene. Foto: gyldneloever.dk

Løvernes sidste brøl

De Gyldne Løver har turnéret i 45 år. Nu slutter det. Blandt andet med en koncert i Vejle Musikteater

Af
Peter Friis Autzen

De Gyldne Løver er ikke bare et orkester. De er et begreb. Et navn, der er blevet synonym med musik, der ikke vil dø. Noget der aldrig stopper. Men nu stopper det alligevel.
Når de erfarne herrer i Danmarks vel nok ældste orkester i løbet af februar har afsluttet en kort afskedsturné, er det slut. Løverne skal brøle deres sidste brøl. Og det er helt ok, mener en af orkestrets stiftere, guitarist og sanger, Carsten Holst.
- Vi har været alle steder i Danmark. Vi har set og oplevet det hele. Og det har været godt, siger den 68-årige nordjyde, mens han sidder i sin sofa i hjemmet i Hjørring.
Beslutningen om at stoppe blev udløst af banjospiller Jens Bjørn-Hansen.
- Han har efterhånden fået skiftet alt i kroppen ud. Hofter og alt muligt. Så han meddelte, at han ikke kunne fortsætte. Vi andre overvejede at fortsætte med en anden banjospiller. Men det ville ikke være det samme orkester uden Jens. Så vi valgte i stedet at sige stop. Så undgår vi også at blive sådan et oldboys-orkester, hvor folk kommer til koncerterne og siger "ja, de var godt nok gode en gang". Mange andre orkestre er endt dér. Men ikke os, siger Carsten Holst.

Værtshus

De Gyldne Løver optrådte første gang sammen på værtshuset Den Gyldne Løve i Hjørring. Det skete den 24. oktober 1967. Den gang hed de Golden Lion Folk Group, men et godt råd fra legendariske Gustav Winckler fik dem til at ændre navnet.
Koncerterne på Den Gyldne Løve blev så populære, at der var kø langt ud på gaden, og de små lokaler var fyldt til bristepunktet.
Karrieren tog fart, og spillestederne hev i orkestret, der også begyndte at udgive plader. 23 kassette-, plade- og cd-titler findes der med De Gyldne Løver. Og det er også blevet til en del hist og/eller klassikere. De største sange er nok "Hjemmebrænderiet", "Jeg er ikke som de andre" og "Ved Haw'et".
- Selvom vi spillede meget, holdt vi alle sammen fast i vores borgerlige jobs. Som musikere var vi altså altid amatører, der ikke var afhængige af indkomsten fra spillesteder. Derfor kunne vi også sige nej til jobs, vi ikke gad spille. Derfor har vi altid kunnet holde fast i, at orkestret kun var for sjov. Det har altid bare været hygge. Altid. Samtidig har vi kunnet holde prisen nede, så også de små spillesteder og forsamlingshuse havde råd til at hyre os. Og dét førte til, at vi kom ud i alle afkroge af kongeriget. Kun Færøerne kom vi desværre ikke til, siger Carsten Holst.
Orkestret har altid sørget for tæt kontakt med koncertarrangørerne. Blandt andet for at undgå de fejl, der ofte opstår, når aftaler indgås gennem bookingbureauer.
- Men også fordi vi altid har villet sikre os, at publikum placeres helt op til scenen. De skal klines helt op til os. Ikke noget med lang afstand fra scenekanten og ud til folk. Vi skal kunne nå hinanden. Det har vi stået meget fast på, siger Carsten Holst.

Fænomen og begreb

45 år er lang tid. Også for Carsten Holst, når han lige tænker over det.
- Ja, for søren. Det er ikke sådan lige at opsummere 45 år. Det er jo to generationer! Mine forældre og bedsteforældre er døde undervejs. Og der er kommet både børn og børnebørn til, siger han.
De mange år uden nævneværdigt fravær fra scenen har gjort, at De Gyldne Løver er kendt af næsten af alle i landet. Ikke kun blandt de, der kender musikken. Alle ved, hvad De Gyldne Løver er.
- Vores publikum er meget blandet. Og ved hver koncert er der mindst et bord eller to med 18-20-årige publikummer, der sidder og synger med på alle vores sange. Når vi så snakker med dem bagefter, fortæller de, at de fik sangene ind med modermælken, fordi deres forældre altid hørte De Gyldne Løver på kassettebåndoptageren i køkkenet. Det er en fornøjelse, siger Carsten Holst.
Han har i samtlige 45 år stået for orkestrets aftaler og tilrettelæggelse. Og han har gemt samtlige fotos, aftaler og andre papirer.
- Måske kommer der en bog ud af det, hvis jeg kan finde nogen, der goder skrive den. Undervejs har der været nogle kontrakter, der måske ikke ville begejstre skattefar. Men forældelsesfristen er heldigvis udløbet, siger han.

Orkestret stiller sjældent op til egentligt pressefoto. Men her ser det ud til, at de har klædt sig på til formålet. Agtigt... Foto: gyldneloever.dk

Orkestret stiller sjældent op til egentligt pressefoto. Men her ser det ud til, at de har klædt sig på til formålet. Agtigt... Foto: gyldneloever.dk

Hva"nu

De Gyldne Løver er klar til afskeden.
- Nogle af de andre spiller allerede en hel del i andre orkestre. Mest jazz. Det fortsætter de med. Men jeg har kun Løverne. Og jeg stopper. Helt. Grejet bliver sat til salg - bortset fra de mest personlige instrumenter selvfølgelig, siger han og tilføjer:
- Der bliver ikke noget comeback.
Som 68-årig er han indstillet på at falde til ro.
- Et par af mine venner er blevet helt kuldrede af at gå på pension. De er febrilske og siger "nu sker der ik' nåe". Men jeg glæder mig, siger han på afslappet nordjysk.
Afskedsturnéen fører De Gyldne Løver til Ballerup, Vejle, Frederikshavn, Aalborg og hjembyen Hjørring.

Publiceret 17 January 2012 12:00