Kolding Byråd dengang det tiltrådte 2. december 2009. De 31 hoveder skal skæres ned til 25, mener et flertal. Foto: Kolding Kommune

Kolding Byråd dengang det tiltrådte 2. december 2009. De 31 hoveder skal skæres ned til 25, mener et flertal. Foto: Kolding Kommune

Politikere vil amputere det lokale demokrati

Ekspert i kommunalpolitik, Roger Buch, advarer mod at reducere Kolding Byråd med seks medlemmer fra 31 til 25. Det har store konsekvenser for mindre partier og lokallister, mener han

- At sige, det ikke har nogen betydning for demokratiet i kommunen, er mildt sagt en meget overfladisk betragtning. Det er ganske enkelt ikke sandt. Det kan jeg sige med 100 procents sikkerhed.
En af landets førende eksperter indenfor kommunalpolitik, forskningschef Roger Buch fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, er ikke et øjeblik i tvivl om, at det lokale demokrati vil blive amputeret, hvis Kolding Byråd skæres ned fra 31 til 25 medlemmer. Koldings borgmester Jørn Pedersen har været på banen med et forslag om at reducere antallet af lokalpolitikere med seks, og ifølge ham kan det ske uden konsekvenser for magtfordelingen i byrådet, ligesom både by og land stadig vil være sikret samme mulighed for repræsentation, men det afviser Roger Buch.
- Det siger sig selv, at hvis der kun er 25 pladser at kæmpe om, så er det også sværere at få fat i en af dem, og det kommer til at gå ud over de små partier og lokallisterne, konstaterer han.

Store konsekvenser

Ifølge forskeren opererer man ikke med en fast spærregrænse indenfor kommunalpolitik, ligesom man gør i landspolitik, hvor et parti som udgangspunkt skal have mindst to procent af stemmerne for at opnå repræsentation i Folketinget.
I lokalpolitik er den grænse flydende, fordi den afhænger af hvor mange pladser, der er at kæmpe om i Byrådet. Med 31 pladser i Byrådet kræver det således godt tre procent af stemmerne at komme ind i varmen, men hvis antallet af pladser reduceres til 25, vil spærregrænsen rykke op til cirka fire procent, og det kan få store konsekvenser, mener Roger Buch.
- Mindre partier og lokallister ligger ofte på det niveau. Dermed vil de også få væsentligt sværere ved at nå over spærregrænsen, og det vil i høj grad have betydning for dem og de samfund, de repræsenterer. På den måde er det en meget stor indgriben i det lokale demokrati, siger han.

Dårligt argument

Magtfordelingen mellem blokkene er Roger Buch ikke så nervøs for, fordi reduceringen af taburetterne vil ske ligeligt på begge sider af midten. Der er med andre ord ingen grund til "at frygte et kommunalkup i den her forbindelse", som han siger. Til gengæld har han meget svært ved at se fornuften i borgmesterens argument om at spare en million kroner i lønninger og administration.
- Hvis det er en økonomisk besparelse, der er målet, hvorfor så stoppe ved 25? Demokrati koster penge, og hvis man vil spare på demokratiet ved at spare penge, hvor skal man så stoppe? Hvorfor er 25 det rigtige tal? Der findes ingen idealstørrelser på et byråd, så hvad er argumentet for ikke at spare endnu mere, spørger Roger Buch og fortsætter:
- Jeg er med på, at man i sparetider skal endevende alle udgifter, jeg har bare svært ved at se, at det her giver nogen mening, når man tager den begrænsede besparelse i betragtning. En million kroner er mange penge for den enkelte, men det er ikke meget i den kommunale økonomi, og spørgsmålet er, om man ikke kan finde den andre steder, hvis man bekymrer sig om at sikre det lokale demokrati. En besparelse i den størrelsesorden er et meget dårligt argument for en så gennemgribende reform.

Publiceret 17 January 2012 12:00