I pagt med sig selv

Mens Skibby-forældre har travlt med at protestere mod udsigten til en kæmpe-institution på det tidligere rådhus, går livet sin vante gang i børnehuset Svanholm få kilometer derfra. Her ligger den mindste børneinstitution i Frederikssund Kommune.

Af
Af Henrik Gregersen

Seks vuggestue-børn - og to voksne.
De to tal sammen kan få de fleste småbørns-forældre til at få et drømmende blik i øjnene.
Men det er ikke en drøm.
I Børnehuset på storkollektivet Svanholm er det hverdag. Og i et rum ved siden af danner plankegulvet med tæpper og et stort hyggehjørne rammen om 14 børnehavebørns "arbejdsplads."
Mens prognoserne står på faldende børnetal og "stor-institution" for masser af børn i Skibby få kilometer borte, kan kollektivets børnehus prale af at have fuldt hus; ikke blot af blomsterbørnenes børnebørn. Men også af børn, der kommer udefra og hver dag bliver passet her, mens far og mor arbejder.
"Dem, der bor på Svanholm, har fortrinsret. Men vi har aldrig haft så mange, som kommer udefra, som vi har nu," fortæller leder Helle Hamerich.
Det er dog ikke alle og enhver, der kan få poderne ind på stedet:
"Det er ikke sådan, at folk skal støtte kollektivets værdisæt. Men de skal kunne stå inde for børnehusets værdier om bl.a. økologi, at man passer godt på hinanden og på jorden. Der følger en masse muligheder med, når man får et barn ind her, men der følger også nogle krav. Eksempelvis er der arbejdsdage, som vi forventer at forældrene deltager i. Så vi har altid samtaler med de forældre, der gerne vil have deres børn ind her," siger Helle Hamerich.
Hun kan se masser af fordele ved at være Frederikssund Kommunes mindste børneinstitution:
"Der er eksempelvis nærheden som det helt afgørende. Med få børn og voksne kender alle hinanden, og det giver en enorm tryghed for måde store og små. Samtidig er der nærheden til oplevelserne, når man går i skoven eller ned i kostalden og ser, at der er kommet en ny kalv - eller for den sags skyld at en kalv er død. Det hører også med, at man får et forhold til omgivelserne."
De små forhold kan dog også fra tid til anden være et problem:
"Vi er jo selvfølgelig ekstra sårbare overfor sygdom. Og så kan der i perioder godt mangle nogen at lege med. Alle leger egentlig med alle, men hvis man nu er den eneste store dreng i en periode, kan man selvfølgelig godt mærke det," konstaterer Helle Hamerich

Publiceret 22 January 2012 00:00