Parkeringsautomaterne i Fredericias midtby er igen blevet pakket ind. Den gratis parkering er genindført for en tid. Foto: Peter Friis Autzen

Parkeringsautomaterne i Fredericias midtby er igen blevet pakket ind. Den gratis parkering er genindført for en tid. Foto: Peter Friis Autzen

- Automaterne var kun en lille del af det

Stribevis af fejl betyder, at Fredericias betalingsparkering nu er langtidsparkeret

Af
Peter Friis Autzen

- Pressen har kaldt det her for en farce. Pressen har ret, siger borgmester Thomas Banke om den fredericianske betalingsparkering, der efter et stormvejr af debat blev sat i søen 2. januar. Som så meget andet, der søsættes i stormvej, løb ordningen øjeblikkeligt ind i problemer.
Allerede mens Thomas Banke gjorde klar til at tale på den kommunale nytårskur i Tøjhuset, stod gæsterne udenfor og baksede med de helt nye parkeringsautomater, der var langsomme og ikke fungerede med den lovede betal-kun-for-den-tid-du-har-holdt-her-ordning for dankortbrugere.
I sidste uge blev betalingsordningen så aflyst, efter at borgmesteren havde indkaldt til et møde med alle byrådets partier til stede. Foreløbig udskydes ordningen et halvt år.
- Næsten intet har fungeret. Der var jo ikke kun problemer med automaterne. Alt for meget var ikke klar til start. Alt for meget, siger Thomas Banke og begynder at tælle på fingrene:
- Vi var ikke klar med en pjece, der kunne gøre butiksindehaverne i stand til at guide deres kunder. Zone-opdelingen var forvirrende. Parkeringslicenserne til midtbyens beboere var ikke på plads. Ordningens info-side på nettet fungerede ikke. Kortet over ordningen var ikke i orden. Automaterne var fejlindkøbt og kunne ikke levere den dankort-model, der var vedtaget. Automaterne var alt for langsomme, så folk måtte stå i lange køer for at få en p-billet. Og pludselig holdt maskinerne op med at virke. Så ja: En farce, siger Thomas Banke.

Hvad nu?

Det er planen, at betalingsordningen genindføres efter sommer. Denne gang formentlig også med betalingsparkering i P-huset i Domus Axel.
Også andre detaljer i projektet kan blive ændret i forhold til det netop aflyste projekt.
- Vi skal være helt sikre på, at vi ikke gentager de mange fejl. Derfor kan vi heller ikke være helt sikre på, hvornår betalingsordningen genindføres, siger Thomas Banke.
Den vedtagne udsættelse af betalingsordningen er ikke en aflysning.
- Vi har ikke drøftet at droppe ordningen, siger borgmesteren, som ikke ønsker at udtale sig om sin personlige holdning til, om betalingsordningen helt burde aflives.
- Der er indgået en politisk aftale, siger han.

Thomas Banke tør ikke forudsige, præcis hvilken form betaltingsparkeringen får, når den genindføres til sensommer.

Thomas Banke tør ikke forudsige, præcis hvilken form betaltingsparkeringen får, når den genindføres til sensommer.

Glæde, men ikke jubel

Hos Fredericia Shopping har man kæmpet hårdt mod indførelsen af betalingsparkering. Så her er der glæde over udsættelsen.
- Vi ville ønske, at politikerne havde indset, at ordningen var en fejl. Og at de droppede den helt i stedet for kun at udsætte den. Men udsættelsen giver os dog mulighed for at fremføre vores synspunkter endnu en gang i håbet om, at Fredericias handelsliv ikke skal rammes af ordningen, siger Fredericia Shoppings næstformand, Mikkel Niess.
Thomas Banke er klar til mere dialog i form af den planlagte arbejdsgruppe med repræsentanter fra kommunen og Fredericia Shopping. Men han understreger, at ingen er i tvivl om Shoppings holdning i sagen. Og han lover, at de spørgsmål, der allerede er blevet rejst i forbindelse med indførelsen af betalingsparkering, vil blive taget med i overvejelserne under udformningen af den nye ordning.

Publiceret 24 January 2012 09:00