Er pæren mon sprunget?
Hvor mange kommunalt ansatte skal der til for at skifte en pære? Svaret kunne være 'Ingen', for når det grønne glas i et trafiklys er forsynet med et påklistret kryds, som det på billedet, betyder det ikke, at pæren er sprunget, men at der slet ikke skal være lys i lygten, lyder forklaringen i kommunens afdeling Veje & Trafik.
Her oplyser man, at der er tale om et såkaldt repetitionssignal - i daglig tale også kaldet "minus grønt" - og den slags er der flere af rundt omkring.
Man behøver i øvrigt ikke være flov, hvis ordet 'repetitionssignal' ikke straks får en klokke til at ringe. En minitest, som Vejdirektoratet tidligere har ladet udføre, viste, at en tredjedel af de adspurgte ikke forstår eller ikke ved, hvad repetitionssignalet betyder.
Et repetitionssignal benyttes i lyskryds, hvor der er forskellige grøn-tider for de to modsatte færdselsretningerne. En venstresvingende kan på signalet se, hvornår de modkørende ikke længere har grønt, nemlig når signalet skifter til gult og rødt. Det er således en hjælp for bilisten, der skal til venstre. Men er der ingen modkørende og dermed fri bane, behøver man altså ikke blive holdende og afvente skiftet til gult.
Et repetitionssignal findes typisk i gamle lyskryds. I nyere kryds vil det normalt være erstattet af en grøn pil til venstre.
Publiceret 24 January 2012 15:00