Raku-kunst.

Raku-kunst.

FOF opfylder et stort ønske

Lær raku-teknik med Signe Rask.

KØGE: Et ønske går i opfyldelse for mange af FOFs deltagere, når Signe Rask nu igen tilbyder et keramik kursus i den spændende raku teknik.
Raku er en speciel teknik til brænding af keramik. Raku betyder noget i retningen "rendyrket nydelse" eller "glædelige omstændigheder".
Ordet hentyder til de omstændigheder, hvorunder teknikken opstod – og det var ellers langt fra glædelige. Det fortælles nemlig, at raku teknikken opstod i forbindelse med en naturkatastrofe i Japan i det 15. århundrede, som lagde et stort område øde.
Genopbygningen af området skulle gå hurtigt, og derfor sendte man bud efter nogle pottemagere fra Korea, der fik til opgave at producere store mængder af tagsten i tegl. Det skulle gå stærkt, men i dette tilfælde var hastværk ikke lastværk.
Netop fordi det skulle gå så stærkt, følte pottemagerne sig tilskyndet til med en tang at fjerne de endnu varme tegl fra ovnene. Det viste sig at gå godt, teglene fik hverken revner eller gik i stykker. Grundet det høje sandindhold i leret kunne det tåle det hurtige skift fra den varme ovn til den kolde luft.
I dag er rakuprocessen stadig meget simpel, og det er "glædelige omstændigheder" hver gang at se, hvad der kommer ud af processen. En så simpel måde at brænde på kan give mange oplevelser og fantastisk smukke resultater.
- Det er denne teknik, Signe Rask gerne vil lære dig på FOF Ved Køge Bugts intensiv kursus i fremstilling og brænding af raku-keramik. På kurset vil der både blive modelleret og brugt pladeteknik, ligesom tingene også kan drejes op. Kurset løber over 5 mødegange. Tingene fremstilles over de første tre gange. fjerde gang glaseres der, og femte gang bliver tingene brændt. Det sker udendørs i en gasovn, fortæller fagkonsulent Margit Heide fra FOF Ved Køge Bugt.
Ved raku-brænding varmes de glaserede ting op til ca. 875 grader på ca. 15 minutter. Herefter tages de rødglødende op af ovnen og lægges direkte i en tønde med savsmuld. Denne brændingsteknik giver de smukkeste krakeleringer i overfladen og kobbereffekter i de farvede glasurer.
Kurset i raku keramik holdes på Hastrupskolen i Køge følgende datoer kl. 18-21.40: 6., 13. og 27. februar, samt 5. og 12. marts. 
Se kursusomtalen på www.fofkogebugt.dk, hvor man også kan melde dig til undervisningen.
Man kan desuden melde sig pr. e-mail til info@fofkogebugt.dk eller til FOF Ved Køge Bugt, Brogade 19 i Køge. Tlf. 5665 5322.
pm

Publiceret 28 January 2012 10:30