Med sved på panden og briller på næsen

Optiker Finn Rasmussen har fået rejsefeber. I næste uge sætter han kursen mod Tanzania med 20.000 genbrugsbriller i bagagen

Af
Af Susanne Dige Krebs

- Jamen briller med styrke kan da ikke genbruges?
Jo, i allerhøjeste grad. Og spørger man optiker Finn Rasmussen fra Louis Nielsen i Ribe, er genbrugsbriller endda særdeles værdifulde for de fattigste i u-landene.
Finn Rasmussen er da også meget spændt på at se reaktionerne fra de mange mennesker, der pludseligt kommer til at kunne se igen.
- Mange af dem har jo ikke kunnet se ordentligt i flere år, så for dem er det en helt ny verden, der åbner sig, når først de har fået tilpasset et par briller, fortæller han.

Avanceret målesystem

Sammen med en lokal optiker fra Dar Es Salaam, et par andre Louis Nielsen-optikere og en øjenlæge, drager han ud med en rullende optikerbus.
- Vi vil komme langt omkring, og vi vil helt sikkert også nå derud, hvor der er primitivt, og hvor den lokale befolkning normalt aldrig ville kunne få korrigeret et dårligt syn,
Og selvom synet er meget individuelt, er det alligevel muligt at finde et perfekt eller næsten perfekt brillematch til den enkelte, der har brug for brillehjælp.
- Vi har et meget avanceret målesystem, der kan måle øjets størrelse og synsevne, så på trods af de sprogbarrierer vi helt sikkert vil rende ind i, kan vi være sikre på, at vi måler rigtigt.
Finn Rasmussen roser ripenserne for at have været meget gavmilde med at donere brugte briller.
- Vi har allerede fået mere en 60 briller ind, og jeg tager fortsat gerne imod briller, hvis der er nogen, der ligger inde med et par, de ikke bruger længere.

Se brillerne

Hvis man gerne vil se, på hvilken næseryg netop de briller, man har indleveret, ender henne, så er det skam også muligt.
- Når et par indleverede briller bliver delt ud i Tanzania, tager vi et foto af modtageren. Det bliver lagt ind på projektets hjemmeside, og herefter får donoren en sms eller e-mail om, at man nu kan gå ind og se, hvem der modtaget brillerne. Det virker fantastisk godt, slutter Finn Rasmussen, der også håber på muligheden for at lege turist ind imellem nødhjælpsarbejdet.

Publiceret 28 January 2012 14:00