Indehaver af sundhedstjekket.dk, Leif W. Frandsen, fik taget sit blodtryk på åbningsdagen. Han har tidligere fået målt sin lungefunktion, der viste, at hans lunger var 10 år ældre, end de burde være. Ved at skære sit rygeforbrug drastisk ned, tjente han 6 år ind - på een måned.

Indehaver af sundhedstjekket.dk, Leif W. Frandsen, fik taget sit blodtryk på åbningsdagen. Han har tidligere fået målt sin lungefunktion, der viste, at hans lunger var 10 år ældre, end de burde være. Ved at skære sit rygeforbrug drastisk ned, tjente han 6 år ind - på een måned.

Lad chefen få tjek på dit helbred

Sundhedstjekket.dk hedder et spritnyt koncept, der giver firmaer en enestående mulighed for at tage hånd om medarbejdernes helbred. Manden bag konceptet er tidligere falckredder Leif W. Frandsen.

Af
Af Susanne Dige Krebs

- Mænd er nogle pyllerøve. Så kontant blev det sagt, da læge og tidligere folketingsmedlem for Venstre, Preben Rudiengaard, i går holdt tale ved åbningen af sundhedstjekket.dk i Ribe.
Og det er en tese med betydelige rødder i virkeligheden. Danske mænds middellevealder ligger nemlig betydelig under det europæiske gennemsnit.
Ifølge Preben Rudiengaard, skal årsagen netop findes i, at mænd ikke er gode til at gå til læge og blive helbredstjekket, før de ér blevet alvorligt syge.
Men også kvinder kan blive snydt af snigende og symptomfri sygdom, der kun kan opdages, og dermed også behandles med succes, hvis der bliver lavet et gennemgribende sundhedstjek.
Det er netop, hvad sundhedstjekket.dk tilbyder.
- Vi måler blodtryk, laver EKG (måling af hjertets elektriske impulser, red.), måler BMI (vægt i forhold til højde) og screener blodet, så vi på den måde kan opdage både sukkersyge, forhøjet kolesterol og andre sygdomme, der viser sig ved, at de forskellige tal, vi kan aflæse ud fra en blodprøve, afviger fra normalværdierne, fortæller idémand og indehaver Leif W. Frandsen, der fik idéen til konceptet, efter to af hans nærmeste var faldet om med hhv. en tredobbelt hjerneblødning og indlagt med et livsfarligt forhøjet blodtryk.

Idéen

Leif W. Frandsen er tidligere ambulancebehandler gennem 25 år, og fortæller, at han gang på gang har oplevet, at de alvorligt syge patienter, han indimellem kørte på sygehuset, kunne have undgået deres grumme skæbne, hvis blot de havde fået et tjek som nævnt ovenfor.
- Jeg tog en snak med en af mine gode venner og tidligere praktiserende læge i Ribe, Hans Jørgen Jørgensen og forelagde ham min idé om, at man kunne tilbyde firmaer at komme ud til dem i arbejdstiden og tjekke alle interesserede medarbejderes helbred, og han synes, idéen var rigtig god.
Den tidligere falckredder er vant til at handle hurtigt. Derfor var der ikke langt fra tanke til handling.

Let at blive tjekket

Rent praktisk fungerer det på den måde, at interesserede firmaer bestiller tid på sundhedstjekket.dk, hvor der tilbydes flere forskellige grader af et sundhedstjek. Derefter bliver der stillet en tilmeldingsplanche op i eksempelvis firmaets kantine, hvor medarbejderne kan skrive sig på, og på selve undersøgelsesdagen rykker hele holdet ud med en mobil klinik, udstyrer de tilmeldte medarbejdere med en elektronisk nummerbrik, der giver besked, når det er deres tur til at blive tjekket.
LÆS HELE ARTIKLEN I NÆSTE UDGAVES BUDSTIKKEN

Publiceret 30 January 2012 10:00