Administrerende direktør fra Solar Elements, Jesper Ib Paulsen, og Jesper Køster, direktør i Spar Nord i Køge, har gode erfaringer med samarbejde om at hjælpe private med finansiering af grønne energiprojekter.

Administrerende direktør fra Solar Elements, Jesper Ib Paulsen, og Jesper Køster, direktør i Spar Nord i Køge, har gode erfaringer med samarbejde om at hjælpe private med finansiering af grønne energiprojekter.

Grøn Køge-succes spreder sig

Kombinationen grøn energi og nem finansiering har vist sig at holde. I hvert fald i Køge og Kolding, hvor firmaet SolarElements og Spar Nord har kørt forsøgsordninger på et nyt samarbejde.
Samarbejdet går i korte træk ud på, at Spar Nord stiller fordelagtige finansieringsmuligheder til rådighed for private, der gerne fremover vil varme hjemmet op med grøn energi, og SolarElements leverer løsningerne inden for eksempelvis solceller eller biobrændsel.
- Det har været et virkelig godt og seriøst samarbejde, forklarer administrerende direktør Jesper Ib Paulsen fra SolarElements, der er unikke, fordi de udelukkende arbejder med dansk producerede solceller og ikke for eksempel kinesiske, selv om Kina er blevet en seriøs spiller på markedet.
- Det er altså bare noget helt andet, når det er dansk kvalitet, siger Jesper Ib Paulsen.
Forsøgsordningerne i Køge og Kolding har skaffet grøn energi til mange danske hjem, og på baggrund af den succes har det ikke været svært at træffe en beslutning om at gøre samarbejdet landsdækkende.
- Det er gået bedre, end vi havde forventet. Ikke alene er der kommet flere kunder til, men interessen har også været enorm, fortæller Jesper Ib Paulsen.
I begge byer har informationsmøder trukket mange interesserede til og et par borgmestre.
- Det har jo været fantastisk, at borgmestrene i begge byer har bakket op om det også, understreger direktøren for Solar Elements.

Penge og overbevisning

Jesper Ib Paulsen tror på, at op mod 30 procent af de danske hjem vil blive opvarmet af en form for grøn energi om 10 år. Ikke kun fordi danskerne endelig tager klimatruslen til sig og ønsker at gøre deres for at redde vores planet.
- Der er simpelthen penge i det for den enkelte forbruger, siger han.
Derfor mener han også, at Spar Nord er den ideelle partner, når den enkelte skal bestemme sig for, om der skal lægges grøn energi ind i budgettet.
- Spar Nord har jo specialiseret sig i det her, og med tiden tror jeg, flere danske banker kommer til at følge trop, for det er simpelt hen den vej, udviklingen går, siger han.
Og det tror han, den gør af to grunde. For det første opdager mange, at der er mange penge at hente ved at investere i en lavere elregning. For eksempel opdager mange danskere, der står i en situation, hvor de vil sælge deres hus, at de gør huset meget mere attraktivt ved at gøre det grønnere.
- De opdager jo, at et hus, der har en alt, alt for dyr elregning, er umuligt at sælge, og så skifter de, oplever Jesper Ib Paulsen.
For det andet har mange også et øje på, hvad der sker ude omkring i verden med atomkraftværker på randen af katastrofen i Japan, og tyskerne der lukker deres A-kraft værker.
- Så er der mange, der simpelthen bare gerne vil styre deres egen skæbne og ikke være afhængige af udefrakommende energikilder, siger han.
Jesper Ib Paulsen oplever, at det på energiområdet er blevet ligesom det var med grøntsager i gamle dage – folk vil gerne være selvforsynende. Derfor bruger de meget tid på at sætte sig ind i, hvad mulighederne er for at blive det.
- Folk vil gerne tage ansvar for deres eget liv. Og det er energiforsyningen altså også en del af at kunne. Jeg er virkelig blevet overrasket over, hvor stor en viden om grøn energi mange render rundt med, siger Jesper Ib Paulsen.
Udover et økonomisk godt tilbud oplever kunder der henvender sig til Spar Nord om energirigtige boligforbedringer, ifølge banken, at rådgiverne i Spar Nord er klædt rigtig godt på til en snak om grøn energi, og derfor er meget positive overfor at finansiere de grønne projekter.

Mængden af soltimer i Danmark er ideel til solanlæg.

Mængden af soltimer i Danmark er ideel til solanlæg.

Fordomme fordufter

Derfor er de sidste fordomme om solceller også ved at være væk. Men der er lige en enkelt, der holder stædigt ved: Der er mange der tror, at der ikke er sol nok i Danmark til et solcelleanlæg.
- Men solceller kan faktisk slet ikke tåle for meget sol, derfor er Danmark ideel, siger han.
Lidt værre står det til for biobrændselsfyr, der halter noget efter solceller på det grønne marked.
- Mange tror, at de selv skal smide piller i og rense et biobrændselsfyr. Men dem vi har i dag er jo fuldautomatiske, understreger Jesper Ib Paulsen.
Til at begynde med bliver det grønne samarbejde med SolarElements og Spar Nord spredt ud til i hvert fald 30 af bankens lokalafdelinger i det ganske danske land.

Publiceret 01 February 2012 08:15