De tre studerende Jens Nicolai Gräs (t.h.), Bo Jensen og Elizabeth Fonsmark er vrede over universitetets flytteplaner for studierne på Tåsingegade 3.

De tre studerende Jens Nicolai Gräs (t.h.), Bo Jensen og Elizabeth Fonsmark er vrede over universitetets flytteplaner for studierne på Tåsingegade 3.

Studerende raser over flytteplaner

Studerende fra Tåsingegade 3 er uforstående overfor ledelsens flytteplaner. "Det vil ødelægge studiemiljøet," frygter de

Af
Søren Bjerg Nielsen

"Alt det der fungerer her bliver delt op og splittet. Og hvad er der så tilbage? Med hvilke brikker skal vi genopbygge studiemiljøet?"
Spørgsmålet bliver stillet af specialestuderende Bo Jensen, som reaktion på at religionsvidenskab, teologi og arabisk- og islamstudier som så mange andre fag på Aarhus Universitet, står overfor en flytning fra Tåsingegade 3 til Nobelparken.
Beslutningen blev offentliggjort for de studerende på et møde tilbage i november 2011 af dekan for hovedområdet Arts og uddannelser på Aarhus Universitet Mette Thunø, og har siden da skabt røre i vandene hos de studerende - både fordi de studerende ikke blev taget med i beslutningsprocessen, og fordi flytningen i følge de studerende vil kræve ofre.
Bo Jensen, Jens Nicolai Gräs og Elizabeth Fonsmark er blandt de studerende, der har følt sig taget på sengen af beslutningen om at flytte studierne. De føler, at det splitter studiemiljøet ad.

Undervisere i eksil

"Det hele bliver delt ud på så mange lokationer, at den sammensætning vi har, som skaber et fantastisk studiemiljø, forsvinder," forklarer Jens Nicolai Gräs, der blandt andet ser et stort problem i, at underviserne flytter i andre bygninger end der hvor undervisningen foregår.
"Underviserne bliver jo ufrivilligt sat i eksil i 'elfenbenstårnet'. Før kunne vi jo møde undervisere på gangene, eller stå og snakke med dem i køen til kantinen. Det element forsvinder helt nu. I hverdagene får vi jo ikke det samme med hinanden at gøre," mener han, hvilket
Mette Thunø mener dog løsningen er det bedst mulige resultat, når nu flytningen er nødvendig. "Det ville naturligvis være nemmest hvis undervisningslokaler, biblioteker, kantine og undervisere var lokaliseret dør om dør, men Aarhus Universitet er en stor institution med 40.000 studerende, så desværre kan vi ikke tilbyde sådanne forhold for alle. Vi vil udnytte alle lokaler optimalt af hensyn til økonomien, og derfor bliver nogen studerende nød til at bevæge sig mere rundt end de måske har været vant til. Vi forsøger at udnytte de undervisningslokaler vi har så godt som muligt, så vi opnår en høj lokalebelægning og jeg ser det ikke som noget stort problem, at studerende i nogen tilfælde må gå over Randersvej for at modtage undervisning i et meget velegnet og nybygget auditorium.," forklarer hun.

Har knækket koden

Et andet punkt de studerende finder yderst kritisabelt, er bibliotekets fremtid. Efter flytningen skal biblioteket nemlig dele hyldeplads med andre fagbiblioteker.
"Vi føler jo vi har knækket koden for et godt studiemiljø her. Studie, forskning, det sociale og så biblioteket som samlingspunkt. Vi har et bibliotek i verdensklasse, som nu får reducerede hyldemeter. Det er jo kernen på humanistiske fag. Det er vores laboratorium. Nu har vi læsepladser i sammenhæng med biblioteket, men mange af pladserne skal flyttes til Trøjborg, og væk fra biblioteket," siger Bo Jensen.
Dekan Mette Thunø mener at fokus ligger forkert, og at de store biblioteker grundet besparelser er nødt til at vige.
"Vi bygger for tiden om for at skabe nye biblioteksområder, så der bliver mere plads til de studerende, frem for at der bliver brugt meget reolplads på bøger. Det hele handler jo i sidste ende om økonomi, og jeg foretrækker at finde besparelser for at styrke undervisningen af de studerende, frem for at bruge penge på reoler og mursten," fortæller hun.

null

Publiceret 01 February 2012 07:00