Tilsyneladende helt alene tog Kurt Vestergaard en slapper af efter sit foredrag. Men muhammed-tegneren er aldrig helt alene. Foto: Peter Friis Autzen

Tilsyneladende helt alene tog Kurt Vestergaard en slapper af efter sit foredrag. Men muhammed-tegneren er aldrig helt alene. Foto: Peter Friis Autzen

Tegningerne har også skadet ytringsfriheden

Tegner Kurt Vestergaard talte for lokale Round Table-folk

Af
Peter Friis Autzen

- Man kan godt sige, at tegningerne også har gjort skade på ytringsfriheden, sige Kurt Vestergaard. Han sidder for bordenen af et langbord hos logen Round Table i Fredericia. Han har netop holdt foredrag for logebrødre i hele distriktet - derunder også fra Vejle - og fortalt om sit liv før, efter og med sin omstridte Muhammed-tegning, der blev offentliggjort af Jyllandsposten i september 2005.
- Ytringsfrihed er jo også retten til ikke at ytre sig. Retten til at sige noget, uden at det bliver tillagt en større mening. Og dén del af ytringsfriheden har det dårligere nu, efter tegningerne, siger Kurt Vestergaard og lader blikket svæve ud over lokalet på Fredericia Idrætscenter.
Ikke langt fra den 76-årige tegner står et par PET-folk. De er ulasteligt klædt i civilt tøj, men de kan kendes på den lille spiral-ledning i nakken og øresneglen. Og på, at de er de eneste i det store lokale, der ikke småsnakker.

Flyt grænser
Kurt Vestergaard opfordrer både i sit foredrag og under det efterfølgende interview til, at folk er åbne for at lade sine grænser flytte i stedet for at stå fast på urokkelige standpunkter.
Hvornår flyttede du sidst din egen grænse for ytringsfrihed?
- Det øh, det kan jeg faktisk ikke mindes. Jo, en gang i 80'erne gav en redaktør mig besked på at holde mig fra Ronald Reagan og Vorherre, når jeg tegnede karikaturer. Men siden dengang kan jeg ikke mindes, at jeg har flyttet min egen grænse, siger Kurt Vestergaard og tilføjer:
- Derfor skal jeg heller ikke fordømme eller kritisere andre for ikke at flytte deres grænser. Men jeg tillader mig at gøre opmærksom på behovet for, at de flytter dem, siger han med et næsten usynligt smil.

- Der er behov for at flytte græns-er. Men jeg kan ikke mindes, hvornår jeg sidst flyttede mine egne, siger Kurt Vestergaard.
Foto: Peter Friis Autzen

- Der er behov for at flytte græns-er. Men jeg kan ikke mindes, hvornår jeg sidst flyttede mine egne, siger Kurt Vestergaard. Foto: Peter Friis Autzen

Foto: Peter Friis Autzen

Foto: Peter Friis Autzen

Publiceret 01 February 2012 12:00