Har du lyst til at studere sundets marsvin fra en gummibåd? Foto: Kristian Vedel fra Øresundsakvariet, Københavns Universitet

Har du lyst til at studere sundets marsvin fra en gummibåd? Foto: Kristian Vedel fra Øresundsakvariet, Københavns Universitet

Øresundsakvariet:

Vil du se sundets marsvin?

Øresundsakvariet i Helsingør afholder igen i år marsvinesafari på Øresund og sommeren igennem kan du opleve Danmarks mindste hval på tæt hold fra en ny stor gummibåd

Af
Carsten Pedersen

Sommeren igennem arrangerer Øresundsakvariet marsvine-safari på Øresund, hvor du sammen med akvariets formidlere kan sejle ud på sundet for at spotte den lille hval.
Det oplyser Øresundsakvariet i en pressemeddelelse.
Vil du med på "hval-spotting?"
De danske farvande vrimler nemlig med hvaler, det er bare ikke så ofte man ser dem, men nu får du selv mulighed for at komme tættere på nogle af dem.
Akvariet har netop taget en ny og større gummibåd i brug, så der nu er meget bedre plads til gæsterne.
Undervejs på turene vil formidlerne fortælle om marsvinets spændende levevis, og hvad du skal holde øje med, hvis du vil se dyrene.
Øresundsakvariet afholdt første gang marsvine-safari i sommeren 2010, og det kom i den grad bag på Øresundsakvariet, at interessen for at opleve vores hjemlige hval var så stor:
"Turene det første år var en kæmpe succes, og da sæsonen sluttede, havde vi næsten 200 på venteliste," siger naturvejleder og havbiolog Michael Hansen.
"Derfor planlagde vi i 2011 dobbelt så mange ture, men det var stadig ikke nok til at klare efterspørgslen, så derfor har vi nu fordoblet antallet af ture, da vi også i år vil forsøge os med de tidlige morgenture."
"Vi håber, at der er rigtig mange der har lyst til at starte dagen med en hyggelig tur på sundet sammen med marsvinene," siger Michael Hansen.
Marsvinene trives i Ørsund
Selvom marsvinet generelt er i tilbagegang, er der noget tyder på, at de er tilfredse med forholdene i den nordlige del af Øresund, hvor turene afholdes.
De lokale fiskere, som akvariet har talt med, fortæller alle, at de gennem de senere år har set flere og flere marsvin, når de fisker i sundet.
Det samme oplever akvariets medarbejdere, når de sejler ud:
"Det er naturligvis med til at gøre chancerne for at se marsvin på turene større," siger Michael Hansen
"Da det er naturen, vi har med at gøre, kan vi naturligvis ikke garantere, at vi ser marsvin på alle turene, men vi kan garantere en hyggelig og lærerig tur.
Her kan du tilmelde dig
Turene finder sted hver tirsdag og torsdag mellem klokken 06-08.00 på morgenturene og fra klokken 19-21.00 på aftenturene i ugerne 26-32.
Der er plads til 12 personer, og turen koster 230 kroner per deltager. Man skal som minimum være 6 år for at deltage, og børn under 10 år skal være ifølge en voksen.
Tilmeldingen starter mandag den 18. juni klokken 10.00, og kan ske ved personlig henvendelse i billetsalget. Fra klokken 12.00 er det også muligt at tilmelde sig telefonisk på nummer: 35 32 19 70
Øresundsakvariet er beliggende Strandpromenaden 5 ved Nordhavnen i Helsingør.
Åbningstider: Hverdage 10.00 -16.00 og weekender 10-17.00
Der tages forbehold for aflysniger på grund af vejret.

Marsvinet er den eneste hval, som yngler i de danske farvande, og der findes omkring 37.000 i de indre danske farvande og op mod 300.000, hvis vi regner Nordsøen og tilstødende farvande med.
Til trods for at den er ganske talrig er der mange der aldrig har oplevet dem i naturen.
Det hænger måske sammen med at den med sin længde under de to meter hører til blandt de mindste hvaler i verden.
Samtidig tilbringer den det meste af sit liv neddykket og kommer kun op til overfladen for at trække vejret, hvilket gør den svær at spotte for utrænede.

Publiceret 18 June 2012 12:45