Færdselspolitiet på totalkontrol

Færdselsbetjente går ikke kun efter spritbilister og trafikanter, der kører uden kørekort. I stedet kigger færdselsbetjente efter hele paletten af forbrydelser, når de lukker vejene med de såkaldte totalkontroller.

Tusinder af bilister på Sjælland har allerede fået en forsmag på den nye måde at gøre tingene på.
Ved en totalkontrol samarbejder færdselspolitiet med læger og folk fra Skat om at lukke en større færdselsåre i en periode, hvor samtlige køretøjer bliver vinket ind til siden og kontrolleret.
Kontrollerne er mandskabskrævende, så derfor gennemføres de i et samarbejde, hvor politikredsene låner færdselsbetjente af hinanden. Den første totalkontrol blev afviklet i april 2012 i Sydsjælland og Lolland-Falsters politikreds og nu har Københavns Politi afsluttet serien med en flere timer lang kontrol i september.

Brugbare erfaringer

Erfaringerne fra den serie af kontroller, som de sjællandske kredse har samarbejdet om, vil nu indgå i Rigspolitiets overvejelser angående den samlede kontrol på hele færdselsområdet.
"I stedet for at tale om trafiksikkerhed taler vi nu om vejsikkerhed. Vi går fra trafikkontrol til vejkontrol, fordi alle forbrydere flytter sig fra a til b i forbindelse med forbrydelsen og derfor ofte færdes ude på vejene. Det er vanskeligt at lave et røveri uden at flygte fra stedet. Én metode til totalkontrol er at lukke hele områder af og standse samtlige trafikanter. I de kontroller går politiet ikke kun efter færdselsforseelser, men vurderer situationen i forhold til alle former for kriminalitet, fx er det oplagt at finde indbrudstyve med tyvekoster, men også andre former," siger politiinspektør Allan Nyring, leder af Rigspolitiets Nationale Beredskabscenter.

En effektiv strategi

Og totalkontrollerne virker. I Nordsjællands Politi fik man under den seneste aktion ikke bare noteret 268 sager, men også fanget en tyv på vej med sine tyvekoster og noteret en våbensag.
Lederen af færdselsafdelingen i Nordsjællands Politi, Arne Martinsen, siger:
"Det er første gang i år, at det er hele Sjælland, som er med i aktionen. En samlet kontrol giver os også mulighed for effektivt at gå efter spirituskørsel, fordi vi har læger med ude på stedet. Og så giver det os mulighed for at lukke et stort område totalt af og finkæmme det."
I alt blev over 12.000 køretøjer standset ved totalkontrollerne på Sjælland, og der blev skrevet 1.436 sager. Kørsel uden sikkerhedssele eller uden kørekort samt brug af mobiltelefon under kørslen var de forseelser, der udløste flest bøder.

Vejsikkerhed som strategi i hele Europa

Regeringen har for kort tid siden lagt op til, at der skal ske en styrkelse i indsatsen for bedre sikkerhed i trafikken. Det indebærer blandt andet, at politiet udstyres med et større antal af de såkaldte ATK-vogne til automatisk hastighedskontrol. Men samtidig ønsker politikerne også, at der fremover skal holdes flere totalkontroller.
"Totalkontroller er ikke et isoleret fænomen i Danmark, men er en metode, som de Europæiske lande anvender mere og mere," siger Allan Nyring, der også er vicepræsident i TISPOL, som er det Europæiske politi netværk for nationale færdselsledere.

Publiceret 01 October 2012 14:00