Pas på i trafikken. Det kan nemt gå galt.

Pas på i trafikken. Det kan nemt gå galt.

Tæt på at køre galt!

Mange bilister laver alt muligt bag rattet – og det fjerner fokus fra deres kørsel. En ny undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik og TDC viser, at 37 % af bilisterne har været ved at køre galt, fordi de var uopmærksomme, mens de sad bag rattet.

Af
/Schou

Hvis man kører med 50 km/t. på en vej og lige kigger på sin mobil eller piller ved radio eller GPS i blot fem sekunder, så har man imens kørt 70 meter i blinde.
En helt ny, repræsentativ undersøgelse som Epinion har lavet for Rådet for Sikker Trafik og TDC viser, at inden for det sidste år har 37 % været ved at køre galt, fordi de sad og lavede ting inde i bilen, der fjernede deres fokus fra trafikken.
Bilisterne siger, at de er kommet til at slingre, kørt ud i rabatten, kommet for tæt på forankørende, måtte katastrofebremse, har overset andre trafikanter eller overset lysregulering fordi de var uopmærksomme et øjeblik.
"Det er vigtigt at holde fokus på vejen og trafikken, når man kører. Selv få sekunder, hvor man kigger væk, har man kørt mange meter, hvor der kan komme biler, cyklister eller personer ud på vejen eller de andre biler foran kan have bremset op," siger Jon Schwartz, projektleder i Rådet for Sikker Trafik.
I undersøgelsen kan man også se, hvor mange der i hver region har været ved at køre galt inden for det sidste år, fordi de var uopmærksomme bag rattet:

Hvor langt kører du på en sms?

For at gøre det tydeligt, hvor langt man reelt kører i trafikken, mens man lige kigger væk i blot få sekunder, har Rådet for Sikker Trafik og TDC udviklet en mobiltest, hvor man kan skal skrive en sms, og derefter får at vide, hvor mange meter man ville have kørt i blinde, hvis man sad bag rattet, mens man skrev sms"en.
På mobilsitet https://sikkertrafik.dk/Korbil kan man prøve testen. Man kan også sende teksten kør bil til 1919, hvorefter man får sendt en sms og kan tage testen via sin mobil (det er gratis).

Kører med en pose over hovedet

For at få fokus på, hvor alvorligt uopmærksomhed i trafikken er, har Rådet for Sikker Trafik og TDC fokus på emnet med en landsdækkende kampagne fra den 24. september til og med den 14. oktober.
Kampagnen "Kør bil, når du kører bil" kan opleves på bl.a. www.sikkertrafik.dk og via tv-spot på flere landsdækkende kanaler. Desuden vil tusindvis af kunder i TDC"s butikker blive mindet om, at hvis man skriver sms, mens man kører bil, så svarer det til at køre med en pose over hovedet. Man opdager ikke, hvad der sker i trafikken omkring sig.
Så mange har været ved at køre galt en eller flere gange det sidste år

Fyns Politikreds: 37 %
Københavns Politikreds: 30 %
Københavns Vestegns Politikreds: 21 %
Midt- og Vestjyllands Politikreds: 42 %
Midt- og Vestsjællands Politikreds: 54 %
Nordjyllands Politikreds: 39 %
Nordsjællands Politikreds: 36 %
Syd- og Sønderjyllands Politikreds: 45 %
Sydsjællands- og Lolland-Falsters Politikreds: 38 %
Sydøstjyllands Politikreds: 38 %
Østjyllands Politikreds: 35 %
- Uopmærksomhed er den afgørende faktor i hver tredje trafikulykke.
- Hvis du kører 50 km/t og kigger på din telefon i 5 sekunder, så har du kørt 70 meter i blinde
- Det koster 1500 kroner i bøde, hvis man skriver eller læser sms, når man kører bil.
Gode råd
- Brug aldrig håndholdt mobiltelefon, mens du kører.
- Hvis en samtale kræver din fulde opmærksomhed, så hold ind til siden.
- Læs eller skriv aldrig sms, mens du kører.

Publiceret 03 October 2012 14:00