Model af Operahuset i Sydney, der nu kommer til Oksbøl

Model af Operahuset i Sydney, der nu kommer til Oksbøl

Operahuset i Sydney kommer til Oksbøl

250 kg rav – så meget er der blevet brugt på at bygge Utzons Operahus i Sydney i rav.

Af
Kim Schou

Ravmuseet i Oksbøl har fået denne unikke model af operahuset forærende, og fra den 9. oktober får det en central plads i Ravmuseets udstilling.
Gaven er fra de to såkaldte "ravsøstre", Bodil Weincke og Birgit Schultz, der gennem et helt liv har haft forretningen Ravspecialisten på Strøget i København. De var fascinerede af Operahusets arkitektur, og tænkte, at det ville tage sig mindst lige så imponerende ud i rav. 2½ år tog det for en ravkunstner at udforme huset, og undervejs blev de 250 kg rav slebet ned til en brøkdel. Det er med andre ord en næsten ubetalelig gave, museet har fået forærende. Museumsdirektør Claus Kjeld Jensen udtrykker stor taknemmelighed over gaven. Det er ikke alle gaver, Museet for Varde By og Omegn har plads til at udstille med det samme, men han var ikke i tvivl om, at rav-operahuset måtte være en undtagelse.
"Det er et scoop for Ravmuseet", siger han, og fortæller, at selv kommunens turistchef har svært ved at vente til ferniseringen med at se den fantastiske model på sin nye plads i udstillingen i Oksbøl.

FAKTA:

Fakta om Operahuset i Sydney i Australien:
Tegnet af den danske arkitekt Jørn Utzon. Opført i 1973, og er en af de mest berømte bygninger fra 1900-talet. UNESCO har sat Operahuset i Sydney på listen over verdens kulturelle arv.

Fakta om Operahuset i Rav – snart i Oksbøl:
Bygget efter arkitekttegningerne til Operahuset i Sydney af en polsk ravsliber i midten af 1990?erne. Har kostet 2½ års arbejde og 250 kg rav at opføre. Har indtil for nyligt været blikfang i Ravspecialisten på Strøget i København. Fra 9. oktober kan rav-operahuset ses i Ravmuseet i Oksbøl.

Publiceret 06 October 2012 09:00