Den gode, gamle leg

Den gode, gamle leg "stoledans", her i en lettere modificeret udgave, er både god leg og god motion, og så kan børn og voksne danse den sammen. Foto: Claus V. Jensen

Stoledans, kyllingelår og god vejledning giver gladere børn

Børnehaven Tusindfryd deltager i et projekt, der skal skabe glade børn med glimt i øjet og mod på livet. Ikke bare i Tusindfryd men også i tre andre børnehaver i Kolding Kommune

Klokken nærmer sig spisetid, og duften i køkkenet i Børnehaven Tusindfryd på Skovvejen i Kolding vækker appetitten og en efterhånden noget tom mavesæk.
Menuen er velkrydrede kyllingelår med brune ris, tomatsovs og råkostsalat af revne gulerødder, ærter og rosiner. På bordet står et par skåle med melon, som både børnene og de voksne nipper af, mens forældre og pædagoger gør klar til en moderne udgave af stoledansen - altså den der hvor alle skal sætte sig ned, når musikken stopper, men hvor der altid er en stol for lidt. Den efterhånden legendariske børnesang "Æblemand" får, hvad ghettoblasteren kan magte, og børn og voksne begynder at danse rundt mellem hinanden med brede smil på læberne.

Glade Børn

Der er kommet ekstraordinært meget fokus på sund kost og bevægelse i Børnehaven Tusindfryd, og det fornægter sig ikke denne aften.
Sammen med Daginstitutionen Tved, Vonsild Børnehus og Børnehuset Brunebjerg deltager Børnehaven Tusindfryd i projektet "Glade Børn", der er et initiativ under Sundhedsstyrelsen, som skal forbedre børns trivsel og sundhed. Det skal ske gennem flere tiltag.
For det første er der i hver daginstitution oprettet et sundhedsråd, hvor forældre, personale og sundhedsfaglige personer arbejder sammen om at øge trivslen i institutionen generelt. Derudover bliver forældrene tilbudt målrettet vejledning af sundhedsplejersker og særligt uddannede pædagoger. Vejledningen tager udgangspunkt i præcis de udfordringer, den enkelte familie står med i forhold til et barns trivsel. Det kan være spisevaner og motion, men det kan også være putning, konflikter mellem børn og forældre, opdragelse eller noget helt andet, fortæller Jette Ertbølle Nielsen, der er projektkoordinator for "Glade Børn" i Kolding Kommune.
Endelig er der tilbuddet om små værkstedskurser, der under overskriften "Let vejen" sætter fokus på sund kost, leg og bevægelse, og hvor forældre, børn og pædagoger leger, laver mad og spiser sammen. Idéen er at give forældrene inspiration til madlavning og aktiviteter, de kan tage med hjem, og det er præcis sådan et værkstedskursus, der er på programmet i Børnehaven Tusindfryd denne aften, hvor "Æblemand" stadig spreder liv og god stemning.

Flere og flere børn i Danmark mistrives og bøvler med livsstilssygdomme som eksempelvis overvægt, fortæller Jette Ertbølle Nielsen, der er projektkoordinator for

Flere og flere børn i Danmark mistrives og bøvler med livsstilssygdomme som eksempelvis overvægt, fortæller Jette Ertbølle Nielsen, der er projektkoordinator for "Glade Børn" i Kolding Kommune.

Særlige vejledere

Blandt pædagogerne i de fire institutioner, der deltager i projektet, har nogle enkelte gennemgået en særlig vejlederuddannelse med fokus på trivsel samt kortere uddannelser indenfor eksempelvis kost.
I Børnehaven Tusindfryd er det blandt andet pædagog Lis Nielsen, der har været på skolebænken, og hun mener, projekt "Glade Børn" forløber godt.
- Det er altid spændende, når man sætter sådan noget i søen, om der er nogen, der vil være med, men forældrene har faktisk taget rigtig godt imod tilbuddet, fortæller hun.
"Glade Børn" løber frem til udgangen af 2014, og på det tidspunkt skulle effekten gerne være tydelig i Børnehaven Tusindfryd og i alle de andre børnehaver rundt omkring i landet, der også deltager i projektet.
- Vi skulle gerne kunne se en forskel på eksempelvis børnenes madpakker og overvægt. Det skal være glade børn med glimt i øjet og mod på både livet og samværet med andre, vi modtager om morgenen, siger Lis Nielsen.

Menuen denne aften i Børnehaven Tusindfryd står på kyllingelår, råkostsalat, tomatsovs og brune ris. Forældre, pædagoger og børn laver mad og spiser sammen.

Menuen denne aften i Børnehaven Tusindfryd står på kyllingelår, råkostsalat, tomatsovs og brune ris. Forældre, pædagoger og børn laver mad og spiser sammen.

Projektet

Projektet "Glade Børn" skal give forældre redskaber til at tage hånd om deres børns trivsel og sundhed.

Glade Børn

"Glade Børn" er et pilotprojekt sat i søen af Sundhedsstyrelsen. Målet er at klæde forældre bedre på til at tage ansvar for børnenes sundhed og trivsel.
Projektet startede i 2011 og løber frem til januar 2015.
Kolding, Esbjerg, Ishøj og Holbæk kommuner deltager i projektet. I Kolding omfatter "Glade Børn" de fire institutioner Børnehaven Tusindfryd, Daginstitutionen Tved, Vonsild Børnehus og Børnehuset Brunebjerg.
I alt er der i Kolding Kommune blevet uddannet 12 særlige vejledere i forbindelse med projektet.

Publiceret 06 October 2012 15:00