(Pressefoto).

(Pressefoto).

Ny tendens:

Dyrk kæmper i haven

At dyrke kæmpeplanter er en af årets hotte, nye havetrends. Få Haveselskabets tips til, hvordan du bruger de majestætiske planter i din have.

Af
Af Gusta Clasen

Haveselskabet.

En ny trend blandt verdens førende havedesignere er at plante kæmpestore stauder som effektfulde udråbstegn midt i blomsterbedene. Her får du Haveselskabets bud på, hvordan du kan gøre dem kunsten efter og få glæde af havens kæmper, selv i en lille have.
Ifølge landskabsarkitekt og gartner Jesper Corfitzen fra Haveselskabet kommer de store stauder bedst til deres rette, hvis de får lov at spille hovedrollen i bedet.
- Sæt en enkelt plante med store dekorative blade på et centralt sted i bedet og plante forskellige lave stauder omkring den. Det giver de store planter plads til at udfolde sig på deres egne betingelser, og fremhæver samtidig deres imponerende størrelse, fortæller Jesper Corfitzen.

Skab urskovsstemning under træerne

Mange af de store stauder er ikke alene høje, de har store, dekorative blade, som fylder godt i bredden. Det gælder f.eks. bronzeblad, kvan og parasolblad.
- En større gruppe af disse planter kan give en næsten urskovsagtig frodighed i halvskyggen under store træer eller ved et af havens hjørner. Eller du kan anlægge et særligt bed til en gruppe store stauder midt i græsplænen. Her kan du for eksempel plante en af havens virkelige giganter, mammutgunnera, som kan blive op til tre meter høj og fem meter bred, foreslår Haveselskabets haveekspert.
Mammutgunnera tåler ikke frost, og kan derfor kun klare vinteren i Danmark, hvis den dækkes med et tykt lag af tørt løv og plastik eller lignende.

Store planter i små haver

Selv i en lille rækkehushave kan du få plads til en enkelt eller to af giganterne.
- Du kan plante en kæmpestaude i en stor krukke, balje eller whiskytønde, og derved skabe et markant fokuspunkt i din have. Sæt krukken i halvskygge og vær omhyggelig med at vande og gøde, da de store planter kræver lidt ekstra omsorg, lyder rådet fra Jesper Corfitzen fra Haveselskabet.
Selv i en lille have kan du på den måde nyde de kraftfulde planter og følge deres imponerende grokraft, når de skyder i vejret og lægger flere centimeter til deres højde og bredde hver dag.

10 kæmper til din have

• Bronzeblad
• Glanssolhat
• Grenet sølvlys
• Kardon
• Kinesisk elefantgræs
• Kronerabarber
• Mammutgunnera
• Parasolblad
• Rød kvan
• Stor tusindstråle
Kilde: Haveselskabet

Publiceret 13 October 2012 08:00