Ved at lave om på indretningen i den eksisterende bolig slap en familie fra Kolding for at bygge til, da nye boligbehov opstod. Skitse: DNA Arkitekter

Ved at lave om på indretningen i den eksisterende bolig slap en familie fra Kolding for at bygge til, da nye boligbehov opstod. Skitse: DNA Arkitekter

Større er ikke nødvendigvis bedre

Det er svært at sælge huset, og pengene til en udbygning hænger ikke længere på træerne. Hvad gør man så, hvis nye boligbehov pludselig viser sig?

Af
Af David A. Brandt Klug

DNA Arkitekter

Kolding

Vores boliger bliver større og større.
Kigger man alene på parcelhuse i Danmark med et boligareal på 160 m² og derover, var der i 1981 cirka 175.000 boliger, mens der i 2010 var cirka 305.000 boliger. Årsagen til udviklingen mod større og større boliger skyldes naturligvis mange forskellige forhold men ikke mindst boligejernes øgede købekraft, som særligt udviklede sig hurtigt fra starten af 00?erne og frem til finanskrisens start omkring 2008.
Men medaljen har som altid en bagside. Langt de fleste boligejere er nu vænnet til, at løsningen på nye boligbehov er en større bolig enten ved at bygge til eller ved at flytte til noget større. Netop denne holdning bliver i disse kriseår udfordret, fordi det er svært at sælge den nuværende bolig, og fordi pengene ikke længere hænger på træerne. Selvom man har nye behov, er det altså ikke sikkert, man bare sådan uden videre har mulighed for at bygge til eller flytte.

Udnyt rammerne

Hvad gør man så som boligejer, hvis nye behov og ønsker presser sig på?
En familie fra Kolding valgte at udnytte husets eksisterende rammer optimalt i stedet for at skabe nogle helt nye. Boligejeren var glad for den nuværende bolig men var ked af et lille lukket køkken og et trangt og mørkt bryggers. Derudover manglede de et brusebad på gæstetoilettet.
Efter en grundig bearbejdning af, hvordan husets arealer blev anvendt, var det tydeligt, at den store spisestue kun blev brugt i ganske beskedent omfang. Familien sad altid i det trange køkken og brugte kun spisestuen som gennemgang til stuen og ved særlige lejligheder.
Ved at flytte køkkenet ind i spisestuen og placere et større vindue i facaden blev der skabt et lyst og rummeligt køkken-/alrum, der både kan rumme det intime samvær i dagligdagen og familiemiddagene. Dermed blev det muligt at bruge det tidligere køkken til at udvide bryggerset til et langstrakt rum med et godt lysindfald og masser af skabsplads samt en entré, der udover adgang til det større gæstetoilet også fører direkte ind til husets hjerte, køkken-/alrummet.
Selvom projektet kostede penge at realisere, var det i den beskedne afdeling sammenlignet med eksempelvis at bygge til. Samtidig fik boligen en nutidig og moderne indretning, som ikke alene øger husets værdi men som sandsynligvis også vil appellere til en bredere køberskare, såfremt et salg kommer på tale i fremtiden.
Større er med andre ord ikke nødvendigvis den mest optimale løsning, når nye boligønsker viser sig.

Publiceret 27 October 2012 14:00