(Colourbox).

(Colourbox).

Friske champignoner bor i intelligente huse

Champignoner er en ægte efterårsspise, og trods kulden kan alle med forkærlighed for de små svampe få nyplukkede champignoner hver dag.
Landets avlere dyrker nemlig champignoner i intelligente boliger, som på naturlig vis frembringer friske svampe året rundt. Sådan lyder det i det nyeste nummer af Magasinet Sæson.
Champignoner kræver helt særlige omstændigheder for at vokse, og avlerne må hjælpe de små paddehatte lidt på vej.
Derfor bor svampene i højisolerede huse, hvor de kan få de bedste betingelser for at vokse sig store og lækre.
Årstiderne skifter   Udgangspunktet for at dyrke champignonerne er en naturlig kompost, der består af genbrugt halm fra marken. Her sås svampene, og inden længe begynder de at spire og vokse takket være boligens regulerede klima.
- Først skaber vi et sommerklima i svampehusene med varme og høj luftfugtighed. Det minder om en lun skovbund, hvor det har regnet lidt. Efter cirka 14 dage ændrer vi klimaet, så det bliver efterår hos svampene med regn, blæst og dug. Svampene registrerer klimaændringerne og tror, det er ved at blive vinter. Så skynder de sig at blive klar ved at sætte frugtlegemer, der bliver til de champignoner, vi spiser, fortæller champignonavler Kent Stenvang.
Sunde champignoner året rundt Klimafaserne i svampehusene afløser hinanden, og der er hele tiden planter i gang.
Det betyder, at avlerne dagligt kan plukke og sende friske champignoner af sted til supermarkedernes hylder. Og der er al mulig grund til at sætte tænderne i de små buttede paddehatte – de er nemlig sprængfyldt med gode egenskaber.
- Champignoner er det eneste ikke-animalske produkt, der indeholder D-vitamin. Og samtidig har svampene en naturlig umami-smag. Det betyder, at champignoner kan erstatte en stor del af den mængde kød og salt, vi ellers ville komme i eksempelvis en simreret, siger Kent Stenvang.
Tjek også www.saesonforgodsmag.dk for flere opskrifter og gode råd.

Foruden den gode smag er de små svampe sprængfyldt med gode egenskaber og kan i høj grad gå i stedet for kød og salt i eksempelvis en simreret.

Foruden den gode smag er de små svampe sprængfyldt med gode egenskaber og kan i høj grad gå i stedet for kød og salt i eksempelvis en simreret.

Publiceret 01 November 2012 08:00