Hanne Balleby Jensen er forstander på Meta Mariehjemmet og sidder her i en prøvelejlighed. Plejehjemmet står klar til åbning 15. november.

Hanne Balleby Jensen er forstander på Meta Mariehjemmet og sidder her i en prøvelejlighed. Plejehjemmet står klar til åbning 15. november.

Meta Mariehjemmet er på vej mod åbningsdagen

15. november åbner friplejehjemmet Meta Mariahjemmet i Gadbjerg. Et unikt sted er ved at stå færdigt. Alligevel går det trægt med at få nye beboere

Af
Jørgen Flindt

Håndværkerne er i fuld sving med at male, hamre, bore og hvad de nu har gang i.
Og de har gang i meget, for den 15. november åbner friplejehjemmet Meta Mariehjemmet i Gadbjerg, så der skal det stå færdig og klar til indlytning.
- Ja, det virker utroligt, at de når at blive færdige, men det har de lovet, de er, og det tror jeg på. Der sker simpelthen så meget hver dag, at det er helt utroligt, og der er tale om dygtige folk, som er gode at samarbejde med, siger Hanne Balleby Jensen, der er forstander af det nye plejehjem.
Det er også et utroligt sted, hun får den daglige ledelse af.
Hun glæder sig selvfølgelig til det står klart, og hverdagen kan komme i gang, så visioner og idéer kan udleves.
- Det er jo en friplejehjem, og det giver nogle gode muligheder, som både kommer personale og beboere til gode. Der er ikke langt fra ord til handling, Vi bestemmer selv, hvad der er godt her på vores plejehjem. Selvfølgelig indenfor servicelovgivningens rammer. Men udviklingen sker der, hvor prakis foregår, siger hun.
Hun viser rundt i centerbygningen og den ene af i alt fire "fingre" med boligere. En bolig står står klar, og bruges som en prøvelejlighed. Her er der tale om 46 kvadratmeter med en lille terrasse udenfor. Badeværelset er stort, som det af skal være af hensyn til de ansattes arbejdsmiljø, og et lille køkken suppleres med både en spisestue, stue og soveværelse, som er bygget ud i et.
- Der har været mange interesserede forbi, og de synes alle, at det er dejlige boliger. Nogen har godt nok været lidt bekymret over, at der er højt til loftet, for det jå må være dyrt i varme. Men der kan vi jo berolige dem, for alt er jo bygget med alle mulige energibesparende tiltag og materialer, siger hun.

Fælles fordel

Et andet sted er der ved blive gjort klar til fitnessrum. Plejehjemmet i Gadbjerg praler - med et glimt i øjet - at man er landets eneste "idræts- plejehjem". Der bliver ganske vist ikke tale om et kæmpe fitnessrum, men det bliver et sted, som borgerene i området kan benytte.
Byens borgere og plejehjemmets ansatte og beboere må nemlig gerne nyde hinandens selskab. Man håber på at få en frisør på stedet, der også kan tilbyde sin service til borgerne i området. Foredrag, koncerter og den slags er også muligt og hun håber de muligheder bliver grebet af alle parter.

Håndværkerne er i gang rundt i plejecentret. Her i den lange fordelergang med ovenlys

Håndværkerne er i gang rundt i plejecentret. Her i den lange fordelergang med ovenlys

Trægt

Men selvom stedet snart er færdig og klar til at modtage beboerne, så går det trægt med at få de 28 pladser besat. I skrivende stund er der beboere, der flytter ind, og flere interesserede har vist interesse.
- Det har vist sig at være noget sværere at få folk hertil end forventet. Vi gør ellers meget opmærksom på os selv, og på det vi tilbyder. Vi er dog i tæt dialog med endnu flere, så jeg forventer, at der er flere beboere visiteret hertil, når vi starter op, men det er klart, vi ingenlunde kan ikke melde alt besat, når vi åbner. Jeg er dog optimist. Når vi først har åbnet, er det nemmere at vise frem og fortælle om, hvad vi er for en størrelse, siger hun.
Hvorfor det er sådan, er der nok en del grunde til. Men en vigtig begrundelse ligger ifølge Hanne i, at der ganske enkelt ikke visiteres så mange til plejehjem mere, som for bare et par år siden. Dels fordi folk bor længere tid hjemme i eget hjem, og dels fordi kommunerne er tilbageholdene med at visitere til plejehjem.
Og så frygter hun, at der er rygter i kredsløb om, at Meta Mariehjemmet er et dyrere sted at bo end på andre plejehjem.
- Vi er ikke dyrere end andre plejehjem. Det er meget vigtig at fastslå. Det er klart, at vi har en lidt højere grundhusleje, for vi er et helt nyt hjem med helt nye lejligheder, med de mange fordel det giver. Men udgangspunktet er, at den forskel på huslejen bliver udlignet via boligydelsen. Og ellers byder vi hverken på dyrere mad, dyrere tilbud eller noget andet, Vi er som alle andre steder, hvad prisen angår, forklarer hun, mens vi går rundt i de næsten færdige rum.
Der skal være et rum med aktive computerspil, som også de ældre kan bruge i træningsøjemed, der skal være et lille køkken, hvor de ældre kan være med til at sylte og den slags.
Længere nede ad den lange gang skal der være et bibliotek, og fra den store terrasse udenfor det største fællesrum, ja der vil man kunne sidde og nyde udsigten til heste og den nedadgående sol.
Så langt er man ikke helt nået endnu. Men håndværkerne knokler på.

Meta Mariehjemmet

Meta Mariehjemmet

null

Publiceret 01 November 2012 12:00