Lærke med en af de geder som måske sender et barn i skole.

Lærke med en af de geder som måske sender et barn i skole.

En ged i Malawi er som penge i banken

Geder fra Danmark gør en kæmpe forskel i Malawi

Af Lærke Stange Dahl
Hvis du er en af dem, som har givet en ged til Afrika fra Folkekirkens Nødhjælp. og undrer dig over, hvad der sker med den, så har jeg måske svaret.
Mens jeg er her i det sydlige Malawi, skal jeg se de projekter, som Folkekirkens Nødhjælps penge går til .Et af dem er et gede projekt i min nabolandsby. Vi starter en tidlig morgen med at cykle ud til landsbyen for at snakke med indbyggerene om et gede projekt. Jeg har tit tænkt på, hvad Afrika bruger alle de geder til, som vi sender derned.
Jeg får at vide af beboerne, at 20 familier i landsbyen får tre geder hver til at starte med. Herefter skal de give deres første gedekid væk til naboen, så den også får en ged, og på den måde får hele landsbyen gavn af projekt gi' en ged.
De fik gederne første gang i 2009, og nu har stort set alle i landsbyen en ged. Projektet fik først tre år at løbe i, nu har det fået 5 år mere. De lærer også hvordan man skal undgå, at geden bliver syg, ved brug af medicin og ordenlige madforhold for gederne.
Men hvilken forskel gør en ged så? En ged gør en kæmpe forskel hernede, en ged i Malawi er som vores banker i Danmark, det er din opsparing, så det er nærmest en levende bank på fire ben. Du spiser nemelig ikke bare dine geder, du sælger dem videre, når du har brug for penge. Penge til dit barns skolegang, hernede kan du sikrer dit barns skolegang, hvis du har geder nok. Eller du kan tage din familie på hospitalet, hvis de bliver syge, for nu har du råd til det. Du kan selvfølgelig også spise den, hvis familien sulter. Som landsbybeboerne sagde, så har de 60 geder, det startede med, ændret levestandarten i en hel landsby. Det er utroligt, hvad en ged kan gøre.


Lærke Stange Dahl er fra Vejle og nybagt student fra Rødkilde Gymnasium
Hun er taget til Malawi i Afrika som volontør for Folkekirkens Nødhjælp i tre måneder

null

Publiceret 27 November 2012 06:00