En del af min familie som består af Mr. Tchapo, hans kone Victoria og deres søn på tre måneder, min bror på 27 og hans kone og to piger på to måneder og Estnat på tre år, som er verdens sødeste lille pige. Samt mine brødre Jona på 18 og Peter på otte år, som er en sjov lille fyr.

En del af min familie som består af Mr. Tchapo, hans kone Victoria og deres søn på tre måneder, min bror på 27 og hans kone og to piger på to måneder og Estnat på tre år, som er verdens sødeste lille pige. Samt mine brødre Jona på 18 og Peter på otte år, som er en sjov lille fyr.

Jeg bliver smidt i bad 3 gange om dagen

Lærkes afrikanske familie sender hende i bad flere gange om dagen, selvom de skal gå langt for at hente vand

Af Lærke Stange Dahl
 
Jeg har nu været i Malawi i tre uger. To af ugerne ude ved min afrikanske familie, i en lille landsby mit ude i ingenting, langt nede i det sydlige Malawi. Der er tørke og 43 grader, og alle går og venter på regnen, så der kan komme vand i floderne igen.

Gå glad i bad.

Solen skinner ind på mit værelse klokken 05 om morgen, og lidt modvillig får jeg overtalt min krop til at stå op, for det er nu, dagen starter for mig og min afrikanske familie. Jeg og min mor starter med at gå en kilometer for at hente vand fra et hul i jorden, som de har gravet i den udtørrede flod.
Jeg bærer syv liter vand på mit hoved, men har nok kun fem liter tilbage, når jeg kommer hjem. Min mor bærer 15 liter. Jeg forstår ikke, hvordan hun gør, men mit mål er, at jeg også kommer til det. Herefter bruger jeg så de fem liter på at gå i bad. De går meget op i, at jeg ser ren ud, så jeg bliver smidt i bad tre gange om dagen.
Jeg har prøvet at forklare dem, at når jeg er hvid, så vil jeg se beskidt ud hele tiden, for her er så støvet, og her blæser en del, så jeg har en flot grå kulør hele tiden. Men de prøver stadig ihærdigt at holde mig ren, men jeg har nu fået dem overtalt til kun to bade om dagen og nu også i koldt vand. I starten kogte de vandet, og når man så står der ude i sit bad, som er en bygning udenfor på 1 gange 1 meter uden tag, og er ved at dø af varme, så er et koldt bad så meget bedre end et varmt.

Grin af livet, græd ikke

Det værste er dog varmen. Det tog noget tid at vende sig til den. Varmen sammen med manglen på vand gør det svært for min familie at få deres afgrøder til at gro og er skyld i, at en masse mennesker sulter. Når min familie skal hente drikkevand, er det ikke fra floden.
De går 4-5 kilometer for at hente vand fra en pumpe, så det er fysisk hårdt for min mor at få vand til familien. Det er derfor temmelig ironisk, at de vil have, at jeg går i bad tre gange om dagen. Men sådan er det hernede. De går så meget op i, om andre har det godt. De er de mest livsglade mennesker, jeg har mødt, selvom min mor arbejder så utrolig hårdt og så med en lille baby på ryggen, så er det altid med et smil på læben. Og hver gang de får lejligheden til det, så danser og synger de eller laver jokes. De brokker sig aldrig over deres liv, eller hvor hårdt de må arbejde. De er fysisk meget stærke mennesker. Især kvindernes armmuskler vil de fleste drenge derhjemme være lidt misundelige på. Men også psykisk utrolig stærke, de knækker ikke sammen, hvis livet er lidt hårdt. De formår altid at rejse sig op igen, og måske er det deres humor, glæde og sammenhold, som er grunden til dette. De værdsætter de små ting i livet og kan altid finde noget at grine af. Og har man ikke hørt, at hver gang man griner, forlænger det ens liv.


Lærke Stange Dahl er fra Vejle og nybagt student fra Rødkilde Gymnasium
Hun er taget til Malawi i Afrika som volontør for Folkekirkens Nødhjælp i tre måneder

Publiceret 27 November 2012 08:00