Asger Rehers første bil var også en AC Cobra - altså en lille racermodel i størrelsesforholdet 1/24.

Asger Rehers første bil var også en AC Cobra - altså en lille racermodel i størrelsesforholdet 1/24.

Ørkensøn bidt af en Cobra

Asger Reher elsker at spille med i Ørkenens Sønner. Men det er næsten en større glæde at fræse afsted i sportsvognen

Af
Michael Harsvik

Michael Harsvik

"Ved du slet ikke, hvad en Cobra er," spørger Asger Reher, da vi første gang skal snakke sammen om interviewet.
"Nej," tænker jeg. I hvert fald forbinder jeg det snarere med en sydamerikansk slange end en sportsbil.
Men for kendere af både sportsbiler og veteranbiler, så er en AC Cobra altså bare en klassiker. Og sådan én er ørkensønnen Asger Reher i besiddelse af.
"Jeg vil fortælle dig en historie fra min barndom. Vi var tre 18-årige drenge, der alle gik i den lokale FDF-afdeling i Sønderjylland. Og vi var alle tre bidt af biler. Den ene var mekanikerlærling og den anden bidt af radiomekanik. Faderen var landmand, og i hans lade byggede vi en kæmpe mini-racerbane i forholdet 1/24. Metallet til el-føringen fræsede vi ned i spånplader, og så byggede vi en stor fire-spors bane. De små racerbiler måtte vi selv købe - og rigtig gættet - min første lille bil var en AC Cobra."
Derfor var glæden også stor, da Asger Reher i 2006 kunne købe sin helt egen AC Cobra - eller det er faktisk en replica - altså en tro kopi af den amerikanske sportsvogn - bygget og samlet i England.
"I dag kan man jo købe replicaer i samlesæt. Du bestiller dem bare, og så kommer der to store kasser ind af døren. Værsgo at samle en hel bil," griner Asger Reher, der selv har sin AC Cobra stående i et garageanlæg i store dele af året.
"Det har noget at gøre med forsikringen, men også, at vi jo kun kører i den åbne sportsvogn om sommeren. Vi har også en dansk klub, hvor vi mødes og kører rundt, og det er en helt fantastisk følelse at være ude at køre i den," fortæller han.
Der er i øvrigt ikke meget tilbage af den bil, han købte tilbage i 2005.
"Nej, jeg har ofret rigtig, rigtig meget på den. Det meste er skiftet ud, og den fremstår i dag som helt, helt ny. Det er min helt store hobby," fortæller Asger Reher.

Cobraen

Ifølge bilhistorie.dk er AC Cobra blevet et ikon for de store muskelbiler, der blev fremstillet i 60"erne.
Cobraen var et resultat af racerkøreren Caroll Shelbys drøm om at bygge sin egen sportsvogn. Han ville have en europæisk sportsvogn med en amerikansk V8 motor, og bilen skulle være så kraftig, at den kunne slå Ferrari på racerbanerne. Det var ikke et helt enkelt projekt. Først da den engelske bilfarbrik AC stoppede deres produktion af AC Ace, gik der hul på bylden. Han lånte en Ace, og fabrikken indvilgede i at stå for produktionen af en ny bil, hvis han selv kunne finde en egnet motor til den.
Selv om det aldrig lykkedes at slå Ferrari af banen, så er der i USA i dag masser af race, hvor AC Cobraen deltager, og det er også Asger Rehers store drøm:
"Vi er nogle stykker, der gerne vil have Cobraen til at køre race i Danmark, og det kommer helt sikker til at ske. Vi undersøger det nu, og håbet er, at vi får ti biler ud at køre på racerbanerne," siger han - og starter samtidig motoren, der giver en infernalsk larm nede i parkeringskælderen. Jo, der er muskler bag.
Asger Reher har selvfølgelig fået mange kommentarer og mødt mange nysgerrige blikke, når han har vist sin Cobra frem. Og han mindes specielt én episode:
"Jeg holdt parkeret inde i byen, og så kom der er mand cyklende. Han sagde ikke et ord, men stoppede op og gik frem og tilbage nogle gange, mens han kiggede på bilen. Så satte han sig op på cyklen igen, og idet han cyklede forbi mig, udbrød han tørt: Den der bil har en smukkere røv end min kone...."

Det er ren luksus at sætte sig ind i Asger Rehers Cobra.

Det er ren luksus at sætte sig ind i Asger Rehers Cobra.

Motorrummet skinner - her i efterår og vinter står bilen stille i garageanlægget, men når forårssolen titter frem, så kan man se Asger Reher ude på Danmarks små landeveje.

Motorrummet skinner - her i efterår og vinter står bilen stille i garageanlægget, men når forårssolen titter frem, så kan man se Asger Reher ude på Danmarks små landeveje.

null

Publiceret 12 January 2013 12:00