(Colourbox).

(Colourbox).

Tekniq advarer:

Optø ikke selv frosne vandrør

Frosne vandrør får kreativiteten til at spire blandt danske boligejere, der selv forsøger at løse problemerne.

Blæserlamper og stearinlys er blot nogle af de metoder, der tages i brug, når man forsøger at få vandet til at løbe igen.
Men der er i virkeligheden meget lidt, man selv kan gøre ved frosne vandrør – som hovedregel kræver løsningen professionel assistance. Og helst hurtigst muligt, da en frostsprængning kan betyde en udskiftning af rørene og muligvis følgeskader på bygningen.
– Ofte er det de skjulte vandrør, der fryser til, og de kan være ganske vanskelige at komme til. Derfor kommer man som lægmand hurtigt til at gøre skaden endnu værre i forsøget på at komme de frosne vandrør til livs, siger Henrik Poulsen, der er konsulent i teknisk afdeling i TEKNIQ Installatørernes Organisation.
Han understreger, at det sikreste – og det eneste rigtige – er at få fat i sin lokale installatør og få ham til at løse problemet. For det første fordi det meste arbejde med vandrør er autorisationsbelagt arbejde, og derfor ikke må udføres af lægmand.
For det andet fordi man som boligejer hurtigt kommer i slagsmål med forsikringsselskaberne, når skaden er sket, og der er tegn på gør det selv-arbejde.
– Det betyder altså, at man selv kan ende med at hænge på en meget stor regning, og derfor fraråder TEKNIQ på det kraftigste, at man selv giver sig i kast med at tø rør op. Det er langtfra en opgave, der er så simpel, som den måske lyder, siger Henrik Poulsen og fortsætter:
– El-tracing kan i nogle tilfælde være en løsning. El-tracing er i princippet et varmekabel, som man sætter på sine rør. Det sikrer så, at vandet ikke fryser. Men det vil kun være i de særlige tilfælde, hvor der er fuld adgang til rørene, at den løsning giver mening for lægmand.
Han opfordrer derfor boligejerne til at lægge den indre handymand på køl og få fat i en autoriseret installatør.
Henrik Poulsen peger derudover på to ting, der kan forebygge frostskader.
– En måde at sikre sig mod frostskader på er at sørge for isolering af alle rør og holde en fornuftig temperatur inden døre. Lad endelig være med at skrue helt ned for varmen i rum, der ikke bruges så ofte, det er nemlig en direkte invitation til frostskader, siger Henrik Poulsen og tilføjer:
– Det andet gode råd handler om sommerhuse, hvor man skal sørge for at lukke for vandet i målerbrønden. Det hindrer ikke alene frostsprængninger, men det gør, at konsekvenserne bliver mindre, når det begynder at tø.

Publiceret 17 January 2013 08:00