For mange er nærkontakt med en edderkop en skrækindjagende oplevelse. Foto: Tommy Verting

For mange er nærkontakt med en edderkop en skrækindjagende oplevelse. Foto: Tommy Verting

Edderkoppebid

Mange frygter dem - de ottebenede kryb der findes i alle boliger. Men er danske edderkopper overhovedet farlige?

Af
Af journalist Louise Fogh Hansen

Bolius Boligejernes Videncenter

Danske edderkopper er ikke farlige. Men er de i stand til at bide dig, og hvad kan der ske, hvis de gør?
Ja – de danske edderkoppearter kan godt bide, men de fleste af dem kan ikke bide igennem din hud. Og det er ikke farligt at blive bidt af en dansk edderkop, skriver bolius.dk.

Hvornår bider edderkopper?

Edderkopper angriber dig ikke ud af det blå. Så hvis du står med bare fødder på stuegulvet og ser en edderkop kravle forbi, kan du tage det helt roligt – den vil ikke begynde at bide dig i tæerne. Edderkopper kan bide dig, hvis du rører ved dem og fx tager dem op i hånden.

Hvordan føles et edderkoppebid?

En almindelig husedderkop kan bide igennem din hud, så du føler et lille stik. Men biddet vil typisk ikke have nogen effekt, og huden vil normalt hverken blive rød, hæve eller klø, selv om det dog kan ske.
Der er 6-7 andre edderkoppearter, som er almindelige i danske hjem, men i modsætning til husedderkoppen kan de ikke bide gennem hud, oplyser lektor Nikolaj Scharff, Statens Naturhistoriske Museum.

Hvor store edderkopper lever der i Danmark?

Husedderkopper er de største edderkopper, vi har i Danmark. En husedderkop af hankøn kan blive op til 10 cm fra ben til ben, hvilket svarer til størrelsen på en underkop. Men selve kroppen er kun 1 cm bred.

Publiceret 20 January 2013 06:00