Barsk vintervejr og glatte veje kan være en udfordring for selv rutinerede bilister. Med få forholdsregler kan man dog minimere risikoen for at køre galt.

Barsk vintervejr og glatte veje kan være en udfordring for selv rutinerede bilister. Med få forholdsregler kan man dog minimere risikoen for at køre galt.

Kom langt mere sikkert frem i vinterføret

Langt fra alle bilister formår at styre bilen, hvis der opstår en kritisk situation på en sneglat vej. FDM har samlet en håndfuld gode råd til sikker kørsel i vintervejret

Kong Vinter er tilbage, og mange danskere har derfor igen fundet støvler, kælk og sneskovl frem fra pulterkamrene og gjort klar til snevejr og minusgrader. FDM minder i den forbindelse om vigtigheden i også at forberede sig selv og sin bil på kørsel i vintervejret.
"Frem for alt bør man have vinterdæk på bilen, hvis man vil køre i vinterføre. Det handler ganske enkelt om sikkerhed og om overhovedet at kunne stå fast. Derudover skal man sikre sig, at bilens viskerblade og lys virker, og at lygterne er fri for sne," siger køreteknisk chefinstruktør på FDM Køreteknik, Bent Grue.
Man skal også huske selv at være forberedt på at køre i vintervejret. Mange trafikulykker kan undgås, hvis man mindsker hastigheden og øger afstanden til forankørende. FDM anbefaler, at man tager et køreteknisk kursus, hvor man kan træne glatbanekørsel under sikre forhold.
Bilens egenskaber og udstyr bør man også kende. Sikkerhedsudstyret i biler i dag er ofte ret avanceret, og selvom det er til for at gøre det sikrere og nemmere at køre, er det vigtigt, at man er fortrolig med det. I dag har rigtig mange biler eksempelvis både ABS-bremser og det fremragende elektroniske anti-udskridningssystem, ESC.
"Selv om sådanne systemer i teorien fungerer helt af sig selv, skal man som bilist stadig køre lidt anderledes om vinteren end om sommeren. Og netop ved vinterkørsel er det de færreste, som har øvelsen i at håndtere bilen rigtigt og sikkert - og styre uden om en eventuel ulykke. Men det er netop det, der trænes på et køreteknisk kursus," fortæller Grue.

FDM har samlet fem gode råd til, hvordan man kører sikkert om vinteren:

1) Kør i god tid: Hold øje med vejrudsigten og sæt ekstra god tid af til kørsel i vintervejret.
2) Pas på farten: Sænk farten og især hvis der er tvivl om underlagets beskaffenhed.
3) Hold afstand: På snedækkede veje skal man holde ekstra god afstand til forankørende.
4) Sort is og isslag: Vær opmærksom på det farlige, usynlige isslag på asfalten.
5) Vinterdæk: Kør med vinterdæk og deltag i et køreteknisk kursus.

Publiceret 20 January 2013 11:30