Rikke-Louise Rifbjerg.

Rikke-Louise Rifbjerg.

Livskvalitet og roller

Af
Af ID Psykoterapeutstuderende Rikke-Louise Rifberg

Rifberg Psykoterapi.

KLUMME: Er det dit ansvar, at andre får opfyldt deres behov? Eller er det dig, der skal sørge for, at andre har det godt og føler sig veltilpas? Eller at de andre følger reglerne?
Som mennesker påvirkes vi af de livssituationer vi indgår i. Nogle gange med det resultat at vi, før vi får set os om, havner i en bestemt rolle uden at kunne gøre hverken fra eller til. En rolle som vi i bakspejlet er godt træt af, fordi den enten tapper os for energi eller, fordi den får os til at reagere knap så hensigtsmæssigt i forhold til os selv eller andre.
Hvem kan ikke nikke genkendende til oplevelsen af, at det der umiddelbart tegnede til at blive en hyggestund med kæresten eller en rolig dag på arbejde, pludseligt forvandler sig til det modsatte. Ud af det blå oplever vi os selv på en anden måde end blot for få sekunder siden. Som en trold af en æske er der lukket op for godterne. Det søde som det sure. Og hvad skete der så lige der?
Ja, det pudsige er, det ved vi ofte ikke engang selv, før det er for sent. Før vi allerede har kørt os selv for hårdt eller såret andre ved f.eks. igen at havne i rollen som enten den servicerende, overansvarlige, pleasende, kontrollerende, perfektionistiske, strikse, dømmende eller hvad det nu end måtte være?
At tænke, føle eller have holdninger er et menneskeligt privilegium. Vi skaber i vid udstrækning vores tilværelse gennem det. Udfordringen for os alle er imidlertid ikke at lade os opsluge af vores følelser, tanker m.v., så vi bliver det, vi føler, tænker m.v. I fald det sker, iklæder vi os forskellige psykiske uniformer alt afhængig af hvilket humør eller hvilken side af os, vi lige reagerer fra i et givent øjeblik. Og ofte udfylder vi mere eller mindre automatisk og ubevidst rollen svarende dertil.
Tænker vi os ind i nogle forskellige livssituationer, så er der nogle af os, der har en lidt for flink side, der gør, at inden vi får set os om, så har vi iført os serviceuniformen og sagt ja til mere end vi egentlig orker, hvis vi mærker efter.
Eller nogle af os har tendens til at drage lidt for meget omsorg eller måske ligefrem overtage ansvaret for andres liv. Det betyder, at hvis vi opdager, at der er nogle, der går og har det lidt skidt, så iklæder vi os mere eller mindre ubevidst sygeplejerskeuniformen, og ser pludselig det som værende vores opgave at sørge for, at andre har det godt ofte på bekostning af vores eget velbefindende. Eller nogle af os har en lidt kontrollerende eller striks side, der gør, at hvis vi oplever, at der foregår noget, som ikke burde ske, så iklæder vi os politiuniformen.
Nu er vores reaktion pludselig den, at vi er dem, der påpeger reglerne og sørger for at de overholdes mv.
Vi vil altid bære vores indre psykiske persongalleri med os rundt i livet, men hvordan vi forholder os til det, er op til os selv. Vores livskvalitet afhænger i den forstand af, hvordan vi vælger at være i verden.
Har vi f.eks. tendens til at fungere ud fra mere eller mindre automatiske og ubevidste reaktionsmønstre, vil mange af dem i længden slide på vores energi og ressourcerne i os med f.eks. stress, udbrændthed, utilstrækkelighed m.v. som følge.
Omvendt hvis vi er nysgerrige og opmærksomme på at blive mere bevidst om vores psykiske omklædningsnumre, og hvad de gør for vores liv, er der mulighed for, at vi på sigt kan handle mere frit og kreativt på det, vi mærker i os selv eller i vores omgivelser. Hvilke psykiske roller er du tilbøjelig til at falde i?
Hvem er du, hvis du ikke tager den rolle du plejer og hvordan handler du så herfra?
Den 27. februar 2013 holder jeg foredraget Livskriser – Hvordan tackler vi egne og andres. Tilmelding sker gennem FOF i Køge.

Publiceret 20 January 2013 15:30