Pianist Olga Kern er solist ved symfoniorkestrets koncert i Aabenraa. Foto: Fernando Baez

Pianist Olga Kern er solist ved symfoniorkestrets koncert i Aabenraa. Foto: Fernando Baez

Mesterværk med russisk klavervirtuos

Olga Kern er solist ved Rachmaninovs Klaverkoncert nr. 2 i Aabenraa

Den russiske pianist Olga Kern er solist, når Sønderjyllands Symfoniorkester den 25. januar kaster sig ud i Sergej Rachmaninovs mesterværk Klaverkoncert nr. 2.
Hun er født i 1975 og begyndte at spille klaver som 5-årig. Hendes karriere tog for alvor fart, da hun i 2001 vandt guldmedalje i Van Cliburn International Piano Competition, som den første kvinde i over 30 år.
For 95 år siden sad Sergej Rachmaninov selv ved tangenterne ved flygelet i Det Kongelige Teater i København og præsenterede sin 2. klaverkoncert for et dansk publikum. Det skete ved en koncert den 15. februar 1918 sammen med Det Kongelige Kapel. På daværende tidspunkt boede Rachmaninov og hans familie i Danmark efter at være flygtet på grund af de utrygge forhold under den russiske revolution.
Som komponist kan Rachmaninov beskrives som Tjajkovskijs arvtager, og begge repræsenterede de den romantik, der åbnede Rusland ud mod Vesteuropa.
Klaverkoncerten i c-mol nr. 2 er Rachmaninovs første hovedværk og et af hans mest personlige. Den blev første gang spillet ved en velgørenhedskoncert i Moskva 1.december 1900. 2. klaverkoncert er stadig en af de mest populære senromantiske klaverkoncerter.
1. gæstedirigent Shao-Chia Lü leder orkester, solist og publikum gennem koncerten.
Koncerten finder sted i Musik- og Teaterhuset i Aabenraa fredag den 25. januar kl. 20.00. Sønderjyllands Symfoniorkesters Venneforening holder koncertintroduktion kl. 19.00. Den opføres desuden torsdag den 24. januar kl. 20.00 i Deutsches Haus i Flensborg.
Gratis koncertintroduktion kl. 19

Publiceret 20 January 2013 11:30