Blåmejse ved foderplads med jordnødder. Birds, Blue Tits.

Blåmejse ved foderplads med jordnødder. Birds, Blue Tits.

Morgenmad til mejserne

Temperaturen er faldet til langt under nul om natten, men havens mejser skulle ikke så gerne falde med. En god gang morgenmad redder liv

I vinternatten putter mejserne sig i kasser eller andre huller og forsøger at holde varmen og dermed spare på energien. Det sidste kan være svært, når natten er lang og kold, og man er en lille mejse med en stor overflade varmen kan undslippe fra. I den kolde, frostklare vinternat taber mejserne så meget energi, at deres reserver er helt i bund, når morgenen dæmrer. Det er derfor af ekstrem vigtighed for mejsen, at den finder noget at spise så snart det er lyst nok til, at den kan vove sig frem.
Det er hér, du kan træde til med en hjælpende hånd ved at sørge for, at der serveret morgenmad for mejserne, så snart de vågner.
En foderautomat med solsikkefrø, hampefrø eller peanuts er en rigtig god idé. Den kan fyldes op om aftenen, så maden er klar, når mejserne vågner.

Musvitterne er vældig glade for de fede solsikkefrø og blåmejserne flyver gerne væk med de energirige peanuts - og begge spiser gerne hampefrø. Mejserne bortfører frø og nødder fra automaten og spiser dem i sikkerhed f.eks. i en tjørnehæk. Hæng derfor din foderautomat tæt ved de sikre ædepladser. På den måde skal mejsen bruge mindst mulig energi på at flyve frem og tilbage mellem foder og ædeplads.

Et andet godt morgenfoder til mejserne er en fedtblanding. Det er både enkelt og billigt at lave fedtblandinger selv. Man kan smelte noget svinefedt og blande havregryn i. Lad blandingen køle af og rør i den af og til, så havregrynene ikke bare sætter sig i bunden. Blandingen kan smøres ind i træfurer og grenkløfte – eller i fyrrekogler fra haven, som han hænger op i træernes grene.
Fedtet er god føde i den kolde vinter, da fedt er meget energirigt.
Endelig kan man købe nogle mejsekugler, som spises villigt af alle mejser. Uanset hvordan man serverer mejsekugler for fuglene SKAL én regel dog overholdes: Kuglerne skal serveres uden net, da fuglene ellers kan blive fanget.
Solsorte derimod er glade for æbler og gnasker dem velfornøjeligt i sig. Husk også at al den franskbrød der hver dag smides ud faktisk kan gøre gavn for alle fuglene. En skål vand hver morgen vil også være en god ide, så længe det ikke fryser til is, og det gør det jo hurtigt i det vejr, vi har lige nu.
Hvad end du vælger, så sæt dig foran vinduet og nyd de smukke fugle i fuld vigør, når de går igang med dagens første måltid.

Publiceret 20 January 2013 09:00