(Foto: JCJ).

(Foto: JCJ).

Caféudstilling på Køge Museum:

Etagesyning

KØGE: Frem til søndag den 31. marts kan man i Køge Museums café se en montre, hvor elever fra Den klassiske broderiskole ved Lis Ahrenkiel har brugt en gammel broderiteknik til moderne produkter.
Teknikken er den særlige form for tællesyning, der kaldes etagesyning, og eleverne har designet moderne etuier.
Etuierne er lavet til broderisakse, prene, prikkenåle, lupbriller og andre broderiredskaber. Det tager mellem 20 og 30 timer at udarbejde et etui.
Tællesyning er den tidligst kendte af de hvide syninger, og den blev meget populær især på Hedeboegnen i 1700-tallet. Køge ligger i den sydlige del af Hedeboegnen, der ellers ligger i trekantsområdet mellem Køge, Roskilde og København.
Broderiteknikken udføres som fladesyning over talte tråde. Etagesyning fremkommer, når tællesyning placeres i etager over hinanden.
Mønstrene er geometriske, f.eks. stjerner, stiliserede træer, trekanter og kvadrater på spids samt dyr, herunder især fugle. Tællesyning kendes tilbage til renæssancen som "punto reale".
Syningen kendes i hele Europa og udenfor Danmark blev den ofte udført i kulørt tråd.

Se en udstilling med gammel broderiteknik på moderne produkter på Køge Museum i den kommende tid. Her er det et broderet brilleetui.

Se en udstilling med gammel broderiteknik på moderne produkter på Køge Museum i den kommende tid. Her er det et broderet brilleetui.

null

Publiceret 20 January 2013 06:30